Димитър Димов е преподавател в СУ „Петко Рачов Славйков” в Кърджали от 1992 година. Завършва магистърска степен по история и цивилизация и политология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. От 6 години е ръководител на създадената от него школа по история „ИстОрика”, с която непрестанно жъне успехи. Носител е на почетния знак „Неофит Рилски” на Министерството на науката и образованието за 2015 година.
-Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и национално самочувствие, отстоявани с години и десетилетия. Неведнъж сме ставали свидетели на потъпкване на историческата памет и националното ни достойнство. Примeр, за който се сещам, сега е случаят с македонския журналист. Защо ние, българите, допускаме подобни злодеяния?
-Свикнали сме, но това не означава че сме се примирили. Просто, приоритетите са други. Журналистите също имат вина. Вижте медиите-в колко от тях се говори за будителите и в колко за Хелуин?! Имам чувството, че сме в друга държава, а не в България. Но съм оптимист-нас ни има и ще ни има…
-Господин Димов, защо някак си забравяме миналото си? Сещаме се за героите си по празници като Трети март и Деня на будителите? На какво се дължи това?
-Дължи се на забързаното ни ежедневие и на още много неща. Не може да се пренебрегне битовизмът, който преобладава в семействата. Хората имат много проблеми, но това не оправдава тази липса на отношение към нашите традиции и историческа памет.
-Първи ноември е символ на вяра, символ на спомен за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето. Символ на какво е първи ноември днес? Каква е тежестта на този празник?
-Почти символична е тази тежест. Как се отбелязва този празник? Колко хора знаят смисъла му? Жалко е! От нас всички зависи каква ще е ролята му за българската памет в бъдеще.
-Каква е ролята на българския учител и Вашата като учител по история и цивилизация, за разпалване на пламъка, наречен патриотизъм и национално достойнство?
-Огромна! Ние се оказваме последната бариера пред безразличието и апатията, обхващаща младите хора. Ако нас ни няма? Кой и как ще поддържа тези ценности в младите хора?
-Всички знаем за Васил Левски, Христо Ботев, Петко Славейков, Иван Вазов и много други. Но кой е будителят днес?
-Трябва да сме всички - учители, журналисти, семейството. Позволявам си да кажа, че май само учителите останахме.
-През 1886г. Петко Славейков казва: „Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бедний ден...“. Може ли Славейков да е актуален и днес? А нужен ли ни е? Не спим ли безгрижно?
-Цитатът на Славейков и е актуален, и ни е нужен, страшно нужен. Нямаме такива като него сега.Толкова много неща се случват, които ни се отразяват негативно, а ние пасуваме. Но ще се събудим-природата и жаждата за живот го изисква.
-Вие и школата Ви непрестанно жънете успехи в областта на историята. Допринася ли извънкласната работа с младите ученици за съхранението и запазване на българското у тях? Как?
-Искам да благодаря на моите ученици, които чрез изявите си в школата по история показаха какво могат и какво носят в себе си. Щом те го могат, значи и други ще го могат. Младият човек си е млад човек- дай му възможност да избира, не го насилвай и нещата се получават. Постиженията на Школата по история са доказателство за думите ми. Затова и съм оптимист за бъдещето ни. Да, трудно ще е - други ценности си пробиват път в нашето общество, но няма народ като нашия. Толкова сме преживели и сигурно и занапред ще ни е трудно. Но смятам, че си заслужава-има ни от 13 века, знаем как да се борим с трудностите.
Разговора води Мирослав Митков
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Разгневена31/10/16 11:35

    Така ли? Бариера ли сте? И може би заради това днес и утре децата имат просто почивни дни! Големите по кафенетата, малките - при бабите или заключени в къщи. И народните будители така са си почивали - лежейки в топлата соба и чакайки някой да се събуди. Децата, драги, се учат и възпитават не с думи и дидактика, а с примери, поведение и положителни модели, а не с почивни дни - не учебни не изпълнени с полезни занимания. После има да се чудим защо на националните и официалните ни празници българите са по гръцките плажове!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/10/16 11:44

    Димитър Димов е преподавател в СУ „Петко Рачов Славйков” в Кърджали от 1992 година - по физкултура и спорт.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/10/16 16:28

    Разгневена, Съгласна съм с Вас, че празничен ден не означава почивен, че децата се възпитават най-вече чрез примери, чрез поведение, но трябва да си дадем ясна сметка, че не само учителите са виновни за ценностите на днешните деца. Същите тези деца тръгват на училище на 7 години, а до тогава стабилни основи във възпитанието им трябва до е поставило семейството.Що се отнася до това кои дни да са неучебни се решава от министъра, а не от учителите. Приятен ден.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/10/16 17:11

    ко речи ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.