www.24rodopi.com

Новината в снимки: Маето в Бащино! Защо местните принасят в жертва за празника само биволи?

неделя, октомври 91коментара

Стотици почетоха паметта на светеца Хасан баба край гроба му (текето) в село Бащино. Традицията датира от ХV век насам.
На маето в кърджалийското село в жертва бяха принесени два бивола, а баш готвач приготви пилаф за всички гости. Местните разказаха пред 24rodopi.com предание, което обяснява защо на маето в Бащино се коли само бивол.
„Преди много стотици години нашите предци заклали вол за курбан. Не успели да намерят бивол или биволица. Аллах веднага ги наказал, като им пратил порой, който унищожил реколтата и покъщината на хората. Оттогава спазваме адета и бедствията ни подминават“, разказват местните.
Домакинът на празника – кметът Тахир Апти, който управлява Бащино от 25 години, посрещна много гости и тази година, сред които бяха и кметове от района.
Интерес предизвика традиционният открит търг „харач“. Агне, които било купено от общността за 120 лева, бе спечелено за 250 лева. Най-голямото дарение бе 500 лева.
Хасан баба е един от 40-те светци, тачени от местните алиани. Той имал 12 помощници, двама от тях са погребани в двора на текето.
Старецът е почитан и от турците-сунити. В Бащино се смятат за потомци на светеца.
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Анонимен
10/10/16 15:03

"Традицията датира от ХV век насам" - интересно как е установена тази измислена традиция. Традиция може да има в ритуали и обичаи, които се извършват от поколения и векове, а през 15-ти век все още не е имало никакво мюсюлманско население в Родопите и така е поне до 17-ти век, а де не говорим колко поколения след това е трябвало да се изредят, че да се заменят заварените християнски с наложени мюсюлмански обичаи. Не заблуждавайте читателите си целенасочено!

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи