Стотици почетоха паметта на светеца Хасан баба край гроба му (текето) в село Бащино. Традицията датира от ХV век насам.
На маето в кърджалийското село в жертва бяха принесени два бивола, а баш готвач приготви пилаф за всички гости. Местните разказаха пред 24rodopi.com предание, което обяснява защо на маето в Бащино се коли само бивол.
„Преди много стотици години нашите предци заклали вол за курбан. Не успели да намерят бивол или биволица. Аллах веднага ги наказал, като им пратил порой, който унищожил реколтата и покъщината на хората. Оттогава спазваме адета и бедствията ни подминават“, разказват местните.
Домакинът на празника – кметът Тахир Апти, който управлява Бащино от 25 години, посрещна много гости и тази година, сред които бяха и кметове от района.
Интерес предизвика традиционният открит търг „харач“. Агне, които било купено от общността за 120 лева, бе спечелено за 250 лева. Най-голямото дарение бе 500 лева.
Хасан баба е един от 40-те светци, тачени от местните алиани. Той имал 12 помощници, двама от тях са погребани в двора на текето.
Старецът е почитан и от турците-сунити. В Бащино се смятат за потомци на светеца.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/10/16 15:03

    "Традицията датира от ХV век насам" - интересно как е установена тази измислена традиция. Традиция може да има в ритуали и обичаи, които се извършват от поколения и векове, а през 15-ти век все още не е имало никакво мюсюлманско население в Родопите и така е поне до 17-ти век, а де не говорим колко поколения след това е трябвало да се изредят, че да се заменят заварените християнски с наложени мюсюлмански обичаи. Не заблуждавайте читателите си целенасочено!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.