Стотици кърджалийци и гости на града се събраха днес в Градската градина пред Паметника на освободителите, за да станат съпричастни на церемонията, посветена на 21 октомври – Деня на Кърджали и 104 години от неговото освобождение.
Празникът започна с шествие от представителни блокове на училищата в града, което премина по централния бул. „България”. То бе водено от гвардейския отряд при ПГПЧЕ „Христо Ботев“, градския духов оркестър, а начело на колоната застанаха кметът инж. Хасан Азис , председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, общински съветници, гости от побратимени общини от Гърция и Турция.
Пред паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени много венци и цвета в знак на признателност към загиналите за свободата на Източните Родопи през 1912 г. и за независимостта на България от името на кмета на Кърджали, Общинския съвет, от евродепутата Неджми Али, от зам. председателя на НС Димитър Главчев, народни представители от 43 НС, областния управител Илия Илиев, държавни институции, граждански организации, учебни завадения.
„С огромно удоволствие и с признателност се обръщам към всички жители на община Кърджали по повод нашия най-голям и най-значим празник - 21 октомври. Имам щастието и възможността като кмет да ви поздравя от мое име и от името на ръководството на общината по случай 104-та годишнина от Освобождението на нашия град и Източните Родопи. Приемете искрените ми пожелания за здраве, радост, благополучие и успехи за всички, за всеки дом, за всяко семейство и за всеки човек”, каза в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Кметът посочи още, че „21 октомври за всички нас е скъпа и вълнуваща дата, защото от нея през 1912 година всъщност започва истинската история на Кърджали и Източните Родопи.
Кметът на Кърджали отбеляза още:
„В този смисъл за нас, хората от Кърджали, 21 октомври се съизмерва с всички големи дати от националната ни история. От онези бурни времена ни делят 104 години. Достатъчно време, за да оценим истинската й същност и значимост, да осъзнаем саможертвата на тези герои, в памет и чест на които е издигнат нашият паметник на Освободителите.
На всички ни е ясно, че ако изброим историческите факти, те ще бъдат по стенографски кратки, но известно е и това, че без проява на мъжество, себеотрицание и родолюбие не би могло да се спечели нито една битка, нито една война. На този ден се връщаме назад в годините, за да потърсим устоите на днешното ни самочувствие и гордост. Днес отново с вълнение и респект заставаме в подножието на този паметник, за да се преклоним пред подвига на полк. Васил Делов, на стотиците войници, за да положим цвете и признателност пред героизма и саможертвата.
21 октомври е и отправната точка на мечтите и стремежите ни, на съзиданието и на вярата ни. Всеки един от нас трябва да се чувства горд, че е кърджалиец. Истинското, чисто и осъзнато човеколюбие и чувство за общност ни е превеждало през тежки изпитания през годините. С взаимни компромиси сме преодолявали трудности, доказвайки своята добронамереност един към друг. Именно тези качества на хората са съхранили и духа на нашия град, защото дълбокият смисъл на думата „свобода” е както правото да определяме собствената си съдба, така също и да даряваме и получаваме обич, да можем да помогнем на нуждаещия се. И сигурно затова така силен е бил стремежът на хората към свободата, защото в нея се събира като във фокус цялата човешка същност.
Като кмет на община Кърджали аз съм истински щастлив, че живея, работя и контактувам с хора така добронамерени един към друг. В съвременния глобален свят, когато разстоянията губят предишното си значение, все по-ценно става онова разстояние на протегната ръка, с която ще погалим и ще изтрием болката от нечие лице. Мисля, че в този жест се крие едно от измеренията на свободата.
21 октомври е и денят на нашата отговорност към идните поколения.
Всички сме свидетели как през последните години Кърджали претърпява уникална промяна и благодарение на общите ни усилия стъпка по стъпка се превръща в европейска община. Ние като ръководство на общината продължаваме с осъществяването на последователна политика за развитието и просперитета на Кърджали. Само през миналата година прерязахме ленти на обекти по изпълнени проекти за близо 100 милиона лева. Имаме подписана Инвестиционна програма за 21 милиона лева, изготвят се нови проекти и се търсят средства за още важни обекти, за да превърнем общия ни дом в още по-уютно място за живот.
Скъпи съграждани,
21 октомври е денят на свободата. Свободата е най-вече осъзната отговорност.Тя изисква от нас не само да обърнем глава назад и да се осланяме на забележителните постижения на предците си, а да правим нужните решителни крачки за по-доброто бъдеще на нас и на децата ни. Ако всички заедно вървим и гледаме напред, загърбвайки различията помежду си , сме обречени на успех. Горд съм и съм истински удовлетворен, че ние това в Кърджали го знаем и го можем.
Честит празник, скъпи съграждани и уважаеми гости! Дълбок поклон пред светлата памет на освободителите на Кърджали! Нека да помним миналото и да продължим да съграждаме настоящето и бъдещето в този най-скъп и красив за нас кът на родината! Да живее България!”.
Сред гостите на празника бяха евродепутатът Неджми Али, народните представители от 43- то НС Цвета Караянчева, Айхан Етем, Петър Кадиев, президентът на България /2002 -2012 / Г. Първанов, областният управител Илия Илиев, старши комисар Венцислав Момчилов, директор на ОД на МВР, зам.- кметовете на побратимените общини Одрин и Комотини, представител на Руското посолство у нас, енорийският свещеник отец Петър Гарена и Фикри Сали, съветник на главния мюфтия.
Празничната програма продължи с изпълнение на квартет „Българи”, които изпълниха патриотични и популярни песни.
Проявите по случай 104 години от освобождението на Кърджали продължават през целия ден с фолклорни и рок концерти.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Vin Diesel22/10/16 01:48

    Vmesto da ima6 6tastie da pozdravi6 praznika, po-dobre da ima6 6tastie da zbudnej pe4tite na mladejite i na pensionerite koito za bude6te si dadoha jivota i sumati trup rabota i tejka rabota,....
    negramotnici! Ne si mislete 4e horata 6te izlujete s takiva prostotii! Naroda vinagi pe4eli vs politicite Voiniite.
    Neska 6te ste bogati a kogato izbuhne voina kakto metnaha vsi4ki kmetove v Ukraina v konteinerite taka i vas 6te va metnat nqkoga!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.