www.24rodopi.com

Прокуратурата разпореди трета проверка на язовирите

петък, октомври 141коментара

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на язовирите в страната, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Разпореждането е към председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за всички контролирани от агенцията язовири по спазването на разпоредбите на Закона за водите, и по-точно в частта по поддържането в изправно и безопасно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.
Това е третата проверка и трябва да приключи до 28 ноември.
В хода на проверките от държавното обвинение досега са констатирани повтарящи се пропуски, които определят опасността им – неправилно конструктивно изпълнение; непочистени изпускатели; недостатъчно удълбочени или неотремонтирани преливници, неукрепени или неремонтирани корони на язовирни стени, неотстранена храстова и дървесна растителност по откоси на стените и по основни изпускатели.
Проверката, която председателя на ДАМТН трябва да извърши е в няколко насоки:
- изпълняват ли се и в срок предписанията на комисиите, назначавани от областните управители за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях;
- предприемат ли се необходимите мерки за осигуряване на изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях и за безопасната им експлоатация, съобразно законовите изисквания за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация;
- изпълняват ли се дейностите по извеждане от експлоатация или ликвидация на язовирни стени и съоръжения към тях, в случаи на опасност от наводнение, при което могат да настъпят вредни последици за живота и здравето на хората и за околната среда.
24rodopi.com
На снимката: Яз. "Кърджали", септември 2016 година
Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Анонимен
14/10/16 14:06

Както са разсеяни, безразлични и тромави всички държавни отговорни структури остава да по-ценят и язовирите.

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи