Нови провокативни изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха чути на откриване на учебната година в град Ризе. Той поиска референдум за присъединяването на Солун, Кипър и островите в Егейско море към Турция, основавайки се на „някои историци“, според които тези райони са на границата на националния договор, пише "Български новини".
„Турция е не само в Турция“, твърди държавникът и продължава: „79-те милиона граждани, носят отговорност по отношение на стотици милиони наши братя в географски области, с които имаме исторически и културни връзки. В този контекст, Ердоган говори за „Западна Тракия“. "Това е и задължение, и право на Турция, да се интересува от Ирак, Сирия, Либия, Крим, Карабах, Босна и други".
Ердоган твърди, че през 1920 г. тогавашният турски парламент приема решение за „национален договор“, очертаващ сегашните граници и въз основа на това решение граничните райони на османската държава, следва да бъдат установени в съответствие с желанието, изразено чрез референдум на местните жители. Според турския държавен глава, критерият е афинитетът по отношение на религия и националност, и че правният статут на Западна Тракия трябва да бъде дефиниран от свободен референдум в региона.
Турският президент твърди, че някои историци смятат, че границите на националният договор включват също и Кипър, Алепо, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и островите в Егейско море, посочва сайтът.
Турски журналисти коментираха, че преводът на изказването на президента Ердоган не е коректен.
Междувременно радио Фокус съобщи, че гръцкото външно министерство предупредило турския президент Ердоган да уважава международните споразумения.
Повод за предупреждението са думите на турския държавен глава, че Анкара "не може да игнорира“ своите сънародници в Западна Тракия, Кипър и Крим. Според гръцкото министерство изказването може да подкопае регионалната стабилност, пише в. "Катимерини".
По време на реч в университета на негово има в град Ризе за кампанията по освобождението на Мосул, Ердоган заяви, че "не можем да чертаем граници по сърцата си, а и няма да го позволим“, и че "Турция не може да забрави сънародниците си в Западна Тракия, Кипър, Крим и където и да е“.
Гръцкото правителство вижда в думите му неоосмански наратив*, както и оспорване на споразуменията, които са установили границите между двете държави.
"Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност“, пише в официално заявление на гръцкото външно министерство.
"Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна“, пише още там.
Според министерството е необходимо държавниците да проявят "отговорност и да се разграничат от ревизионизма“, както е постановено от международното право и споразумения.
Политическите партии в Гърция също реагираха. Депутатът консерватор Дора Бакоянис заяви, че, ако Турция продължава да "разчита погрешно международните споразумения, то скоро ще се намери изолирана от Европа, към която иска да принадлежи“.
Депутатът Андреас Ловердос описа коментарите на Ердоган като "националистичен делириум“, докато от партия "Потами“ заявиха, че е време за Европа, не само за Гърция, да призове турския президент към ред.
При друга своя реч наскоро Реджеп Ердоган също предизвика недоволство в Атина, след като намекна, че Анкара е „подарила“ средиземноморски острови на Гърция с Договора от Лозана.
Преди три години турският премиер Реджеп Тайип Ердоган също предизвика чрез изказване за Тракия остра реакция на Гърция и България.
"Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево.... Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион", заяви тогава Ердоган по време на предизборна обиколка в района на Одрин.
24rodopi.com

*наратив - в най-общ  смисъл терминът означава история, разказ
Какво е казал Ердоган за Кърджали – очаквайте още по темата в 24rodopi.com
На снимката: Ердоган посети Кърджали през март 2008 година. Тогавашният турски премиер и отец Петър се разменят подаръци
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/10/16 08:36

    Да му дадем и луната, ама половината, нали е полумесец :)
    ако може да литне до там да си я вземе и живее там
    ненормалник

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/10/16 08:42

    След като вкара цвета на нацията в затворите,остана само да се обяви за султан,ама с тия претенции явно вече се вживява в тази роля.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/10/16 08:42

    След като вкара цвета на нацията в затворите,остана само да се обяви за султан,ама с тия претенции явно вече се вживява в тази роля.

    ОтговорИзтриване
  4. Нормално е да подсеща.
    100 годишният договор сключен през 1923 година е към края си.
    По силата на този договор Керкук и Мусул също преминават под управлението на Турция.
    зафериюс е казал.
    НАЗДРАВЕ.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/10/16 08:53

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/10/16 08:57

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/10/16 08:59

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/10/16 09:07

    24родопи, направете си труда да намерите речта и ще видите, че медиите, които цитирате просто са си измислили новината. Там дори не се използва думата Референдум. Някой е шашардисал компютри с компоти.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/10/16 09:09

    Май не е само в превода, опипва се почвата. Както и Гинка Чавдарова се изказа за настаняване на бежанци в общините, пък после "уж" се отрече.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/10/16 10:00

    Да живее майка България и баща Турция и за по добри добросъседски отношения да говорим а не за омраза която може да навреди на турци на българи така също и на къзълбашите които се опитват да са главни актьори по управленията с техните заемани постове навсякъде по България и в Кърджали и играта им може да на вреди така както казваме на българи и турци

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/10/16 10:35

    След като свърши Лозанското мирно споразумение ще има ново териториално разфеление на земите от близкия изток и всички балкански земи.....имат думата Великите сили....САЩ,Англия,Франция,Русия ....

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/10/16 10:35

    Защо се учудвате на всичко това,при положение ,че сме готови да изпълняваме прищявките на Турция.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/10/16 10:45

    Към Зафериус-Разкрит си мазен резняк!До края на месеца очаквай скъпи гости!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/10/16 10:50

    До редакцията вижте си източника на информация, защото аз го проверих.. и е изцяло измилица, ама нали се търси сензация

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/10/16 11:22

    На конгреса на Местан го казаха същото ! Е и.................?
    Много е лошо, когато в една Парламентарна държава, на най -важния политик му казват " Бай Х.й " ! Е и.................!

    ОтговорИзтриване
  16. ДО.
    Анонимен 18/10/16 10:45
    Към Зафериус-Разкрит си мазен резняк!До края на месеца очаквай скъпи гости!

    Скъпи гости да дойдат с скъпи армагани, домашна ракия и ярето от мен.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/10/16 13:48

    студена водичка от бял извор наздраве

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/10/16 19:09

    do 10:45
    kogo zaplashvash be PEDERAZ dolen

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.