www.24rodopi.com

Канадската Mundoro започна сондажи за мед и злато в Източните Родопи

неделя, октомври 232коментара

Канадската Mundoro Capital е започнала да прави сондажи за медно-златни руди в Източните Родопи. С това на практика се дава началото на същинските проучвания в площта "Бяло", за която компанията получи права в началото на 2013 г. чрез местното си дружество "България алфа". До няколко месеца Mundoro очаква да започне сондажи и във втората си площ в региона - "Звезда", съобщиха от компанията, която е листната на борсата в Торонто, пише вестник „Капитал“.
Както вече 24rodopi.com писа, теренът е с размер 200 кв. км и стига до областите Кърджали и Пазарджик. Това е най-голямата площ за търсене на метални суровини у нас. Очакванията са да бъдат открити значителни залежи от благородния метал, тъй като в съседство се намира един от най-богатите рудници у нас - „Чала", където работи „Горубсо"-Кърджали.
Наскоро публичното дружество обяви, че е набрало 1 млн. долара, с които ще финансира проучвателните си дейности в общо пет площи в България и Сърбия, отбелязва "Капитал".
Сондажите вече са започнали в участъка "Чука" на площта "Бяло", която попада на територията на четири общини (Димитровград, Минерални бани, Хасково и Първомай). С площ от общо 191 кв. км, това е един от най-големите терени, предоставени за търсене на метални полезни изкопаеми в страната. "България алфа" получи правата за него след конкурс, като се ангажира да инвестира близо 2 млн. лв. От съобщението на канадския собственик става ясно, че резултатите от проведените до момента първоначални проучвания предполагат, че на мястото може да има медно-златна минерализация. Предстоящите сондажи обаче са най-важната и скъпа част от проучването, които ще покажат дали на мястото има находище, което може да се разработи.
До няколко месеца Mundoro планира да започне сондажи и в площта "Звезда", след като получи необходимото разрешение до края на тази година. "Звезда" се намира в съседство с "Бяло", а очакванията са там да бъдат открити златни руди. Ако проучванията дадат положителни резултати, компанията ще може да регистрира търговско откритие и да получи концесия за добив.
Преди месец Mundoro Capital обяви, че е набрала 1 млн. долара капитал чрез частно предлагане на ценни книжа (комбинация от акции и варанти), с който да финансира проучвателните си дейности в България и Сърбия. Към края на септември компанията разполага с приблизително 5.5 млн. долара в брой и няма дългове, става ясно от съобщението.
Освен че е титуляр на двете площи в Родопите, Mundoro има и няколко проекта на етап проучване в Сърбия и Мексико, както и миноритарен дял в златното находище Maoling в Китай, където предстои да започне добив. Като цяло фокусът й е Югоизточна Европа, като проучвания се правят основно за мед и злато, посочва „Капитал“.
Българската дъщерна компания е създадена през 2011 г. с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност търсене, проучване и добив на руди. Управител на "България алфа" е канадската гражданка Теодора Дечев, която е също главен изпълнителен директор и президент на Mundoro. Според информация на сайта на канадската компания Тео Дечев е професионален инженер и инвестиционен банкер с 20 години опит. Занимавала се е с финансирането на проекти за проучване и добив на полезни изкопаеми в различни страни по света.
В близост до проучваните от Mundoro площи се намират други находища, където вече се извършва или предстои да започне добив. Сред тях е медно-златният рудник на "Дънди прешъс металс Челопеч", която също е собственост на канадска публична компания (Dundee Precious Metals, DPM), посочва „Капитал“.
Както вече 24rodopi.com писа, друго местно дружество на DPM планира до две години да започне добив на златни руди край Крумовград. Компанията наскоро получи последния необходим документ, преди да започне строителството на съоръженията. Първите количества злато там се очаква да бъдат добити през последното тримесечие на 2018 г. Медни руди в страната се добиват от "Асарел – Медет" и "Елаците мед".
От информация на сайта на Mundoro става ясно, че тя също има миноритарен дял в работеща мина за златни руди в съседство с двете площи в Родопите, без да се уточнява кой е операторът на находището. От "България алфа" не бяха открити за информация, но в района се намира находището "Чала", чийто концесионер е "Горубсо-Кърджали".
24rodopi.com

Изпрати :

+ коментара + 2 коментара

Анонимен
23/10/16 20:45

направо ни продайте всички нас заедно с територията, на Канада, та белким се наядете и вие, и децата ви, и внуците ви

Анонимен
24/10/16 08:09

Ако попитате един студент който учи минно дело ще ви го каже къде има залежи от злато в БГ
Ама горките политици нали трябват да вземат комисииони и законно е да им кажат отивайте и направете пробите са направени преди 1980г и се знаят

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи