„Добрата си форма на диагностик №1 на процесите в региона 24rodopi.com следва да поддържа и в почивните дни. Това, че медията сочи ДОСТ за болната глава, когато болезненото състояние се усеща в главата на ДПС си го обясняваме като съботно отпускане на екипа на 24rodopi.com, който е доказал, че има потенциал да проследи състоянията на двете партии и в делници, и в празници. Не сте прави, г-н Лютви Местан казва истини“, това се казва в писмо на партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ) до редакцията по повод публикацията ни „Енергия на тежките обиди“ след като ДОСТ-аджия нападна евродепутатите от ДПС! Турция посочва, че Неджми Али, Филиз Хюсменова и Илхан Кючюк са подкрепили Анкара“.
„Срам ме е, че носите турски имена“, тези думи на един от оперативните шефове на партия ДОСТ в област Кърджали  по адрес на евродепутатите от ДПС отприщиха „енергия на тежките обиди“ във Фейсбук. Достаджията беше коментирал гневно подкрепата на много български депутати за резолюцията, с която Европейският парламент призова Европейската комисия и държавите членки на ЕС да замразят преговорите за членство на Турция в блока. По-късно постът бе свален след като се оказа, че трима евродепутати от ДПС са били против резолюцията.
Документът беше приет в четвъртък с 479 гласа „за”, 37 „против” и 107 въздържали се.
9 от 17-те български представители в Европарламента са подкрепили резолюцията, но сред тях не са евродепутатите от ДПС. Трима са били „против“ – Неджми Али, Илхан Кючюк и Филиз Хюсменова от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), един се „въздържал“, а четирима не са гласували изобщо, сред които и Искра Михайлова от АЛДЕ.
От ДОСТ пишат, че официална критична позиция е изразил само председателят на партията Лютви Местан, но относно приетата от Европейския парламент Резолюция по Доклада за стратегическата комуникация от Европейския съюз за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни.
Вижте пълния текст:
СКАНДАЛНО ГЛАСУВАНЕ НА ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ ДПС
На 23 ноември Европейският парламент прие Резолюция по Доклада за стратегическата комуникация от Европейския съюз за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни.
Зад това подробно разгърнато заглавие на Документа европейските парламентаристи с мнозинство са застанали зад сериозни факти и аргументи, които недвусмислено доказват конкретиката, инструментариума и стратегическите цели на хибридната война, водена от Руската федерация и от редица терористични организации срещу обществата, ценностните системи и политическия избор на държавите в Европейския съюз. Особен акцент в Резолюцията е поставен върху страните от т.нар. „източно съседство“, сред които, разбира се, е и България.
Като български политик и парламентарист с няколко мандата, и преди и след официалното членство на България в Европейския съюз, мога да отбележа, че признаците за нахлуване на руско политическо, икономическо и информационно влияние в нашата страна се разгръщат последователно, систематично и концептуално години преди понятието `хибридна война` да е получило публичност и конкретизация. Проблемът на липсата на противодействие срещу това явление не бива да се обяснява с неговото неразпознаване, с политическо безразличие или с бюрократична леност.
Драмата на Европейския съюз и в частност на страни като България е в раздвоената, да не кажа многостепенно усложнена, рецепция на образа на Русия. В първите години след падането на Берлинската стена западният свят искрено се опитваше да превърне Русия в свой демократичен, стратегически партньор. И Русия дълго време се държеше тъкмо така – като партньор. Един от кулминационните моменти в това партньорство бе подписаното през 1994 г. Споразумение, известно като Меморандума от Будапеща, където се предвиждаше Украйна да предостави под контрола на Москва ядреното си оръжие срещу гарантиране на нейната териториална неприкосновеност от страна на Руската федерация, САЩ и Великобритания.
От 2014 г. Будапещенският Меморандум е „взривен“, Крим е под руска окупация, а образът на Москва е рязко променен – от партньор в агресор.
На този фон разгръщането на инфраструктурата за руско политическо, икономическо и информационно влияние придоби контурите на активна, целенасочена и враждебна хибридна война срещу западната цивилизация.
Политическият опит вече показва две неща. Едното е, че само чрез налагане на санкции срещу Москва Европейският съюз и демократичните страни не са в състояние да гарантират сигурността си срещу хибридните руски посегателства.
Другото обаче, което е важно да се отбележи, е, че в цивилизационен смисъл не само активността на ДАЕШ или други терористични организации, но и руската хибридна война носи рискове за съвременната демокрация. Причината е в много по-богатия и нюансиран интелектуален и материален ресурс, който Кремъл влага в хибридните си операции срещу Запада.
Неслучайно Европейският парламент съвместява в един свой политически акт оценката си за опасността, която идва от ДАЕШ, от една страна, и от Русия, от друга страна. Дори прави впечатление, че акцентът и вниманието, поставени върху Русия, са по-отчетливи и по-тревожни. И това е така, защото по отношение на Ислямска държава имаме конкретни познавателни черти на злото, докато хибридната атака на Русия срещу западната цивилизация мимикрира от една форма в друга, от едно ниво на друго, но целта е една и съща: „като има предвид, че информационната война е исторически феномен, който е толкова стар, колкото е и самата война; като има предвид, че информационната война срещу Запада беше широко използвана от Съветския съюз по време на Студената война и че оттогава е неразделна част от съвременната хибридна война, която представлява комбинация от прикрити и явни военни и невоенни мерки, използвани за дестабилизиране на политическото, икономическото и социалното положение в съответната държава, обект на атака, без официално обявяване на война, насочена не само срещу партньори на ЕС, но и срещу самия ЕС, неговите институции и всички държави членки и граждани, независимо от тяхната националност или религия;“, „признава агресивното използване от страна на руското правителство на широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове и специални фондации (напр. Русский мир), специални органи (Россотрудничество) многоезични телевизионни канали (напр. RT), псевдо информационни агенции (напр. Спутник), трансгранични социални и религиозни групи, тъй като режимът желае да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности, социални медии и интернет троли, за поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за нефункциониращи държави в източното съседство на ЕС; подчертава, че Русия инвестира значителни финансови ресурси в своите инструменти за дезинформация и пропаганда, използвани или пряко от държавата или чрез контролирани от Кремъл дружества и организации; подчертава, че от една страна, Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС с цел предизвикване на политическо разединение, и че от друга страна, пропагандата на Кремъл е пряко насочена към конкретни журналисти, политици и лица в ЕС;“ (цит. е от Предложение за Резолюция на Европейския парламент, относно стратегическата комуникация от ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни, вж. с. 2 и 3).
Демократичната общност на Европа, представена в своето огромно мнозинство в Европейския парламент, естествено подкрепи този проект за Резолюция, в това число и лидерът на фракцията АЛДЕ Ги Верхофщадт, където членуват четиримата евродепутати на ДПС. Изключително интересен е въпросът кои български евродепутати се наредиха до ретроградните сили в Европа, като гласуваха „против“ или „въздържал се“. Българската общественост трябва да знае техните имена. Това разбираемо са всички депутати от БСП и крайните националисти. До тях, до Ангел Джамбазки със своя вот „въздържал се“, т.е. „против“ се наредиха и евродепутатите на ДПС Илхан Кючук, Искра Михайлова, Неджми Али и Филиз Хюсменова. Драги Ги, какви ДПС псевдолиберали сте приютили в европейското си либерално семейство?!
Техният вот разкри за пореден път категоричната зависимост на тази партия от антиевропейски и антинатовски външни сили. Показа двуличието на ДПС – от една страна, да се определя като евроантлантическа, а от друга – с всички свои практически действия да обслужва и скрити, и неприкрити интереси на Москва.
Освен това тази позиция на евродепутатите от ДПС е категорична гавра с избирателите на тази партия, жертви на възродителния процес, които виждат в силни и стабилни НАТО и ЕС най-сигурната гаранция тази трагедия да не се повтаря никога повече.
Със своя вот „въздържал се“ евродепутатите на ДПС станаха съучастници в руския сценарий за дестабилизирането на ЕС  и НАТО.
Ако според Сараите „ЕС е заспи, НАТО  се разпада, а Русия се завръща като велика сила на световната сцена, ако е необходимо, и силово“, то се налага едно важно пояснение.
За постигането на подобни цели едва ли ще бъдат необходими военни средства, или игра „ва банк“, по думите на ген. Л. Решетников, тъй като Москва има верни сервилни помагачи в лицето на евродепутати като четиримата от ДПС, както и цели партии в съответните държави-членки на НАТО, чрез които да се осъществи алтернативният вариант на играта „ва банк“ – „консервативна революция“, пак по думите на директора на РИСИ ген. Л. Решетников. Това е същият директор на РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания), който през м. август, преди българските избори за президент, е поставил пред председателя на БСП Корнелия Нинова въпроса за излизането на Р България от НАТО.
Революция, чиито плодове Москва вече бере. Чухме го от Александър Дугин – съветник на Путин, основател на Международното евроазийско движение и идеолог на неоевроазийството: „Кишинев е наш, София е наша.“. Последното е казано по повод на избирането на ген. Румен Радев за президент.
Изводите ги оставям на всички български граждани преди вота им за 44то  Народно събрание.
ЛЮТВИ МЕСТАН,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/11/16 18:54

    24 RODOPI za dvuli4ieto na EVROPA za priyutqvaneto na teroristite ot PKK I DAES zashto ne pishesh a mi pishesh gluposti kak depesarite izvednuj sa stanali turkolyubci

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/11/16 18:58

    Неподготвени за пореден път.Липса на потенциал и елементарни идеи ,компенсирана единствено с клевети.Жалко и грозно!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/11/16 19:04

    Да се срамуват ДОСТ и Лютви Местан -ГЕРБЕРИТЕ за които гласуваха са гласували срещу Турция.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/11/16 19:35

    Местане Местане Дост и Герб Гласувате срещу Турция в Европарламента.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/11/16 20:12

    Искаме телевизионен диспут между Доган и Местан

    ОтговорИзтриване
  6. Местан ага е дълбоко запознат с диялемата москва.
    zaferiyus e Казал.
    Русия на всяка цена.
    Но не.
    РУСИЯ НА ЦЕНАТА НА ВСИЧКО.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/11/16 21:04

    Крайно време е пропусналите часа достаджии да се определят дали са приятели на Европа, на Русия,на Турция, на Патагония, на Чубрика, на Тасмания или на кого !.Горките хептен се объркаха !Турция си оправи отношенията с Русия - за какво ревете сега? Признайте че проиграхте със слугинажа си към Ердоган! Сериозната политика не е за парашутисти и прескачащи птички !Някой хитро ви използва за бройки при регистрация на партия и сега го търсите пак да ви черпи и играете на карти,но чиляка си постигна своето и чао с бодигардовете в София. Чакайте си го!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/11/16 22:33

    Исмаил чоджум, отива ли ти .... Язъклар олсун сана ... Човек който отиде в Мекка да говори такива лъжи... Аллах вижда греховете ти "KORKMA TITRE HACILIGINA YAZIK SENIN" VATAN HAINI!!!

    ОтговорИзтриване
  9. sel Soviytsi meco27/11/16 19:06

    SEN BI TANESINN MESTTAN ABIII GYOSTER GYUNUNU BU KYOPEKLERE DUPESARLARAAA

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/11/16 13:44

    Западът преди няколко години беше на ниво с много добри отношение с Р.Турция след голямото стълкновение между властите и опозицията в Сирия политиката на РТурция за цялоста на Сирия и бежанската вълна на Сирийците към Европа създаде против ислямофобия в Европейските страни се създадоха редици нацийски и Националистически партии с начело като пегида в Германия и като крайно десните националистически партии Марин дельо Пен в Франция в Е.П. се навъдиха Крайнодесни Националистически и ксенофобски партии които се впречкват влизането на Турция в ЕС.но недайси Боже че Ако Турция се откаже наруши договора на Европейският Съюз ида пусне всичките бежанци които се намират вбежанските лагери в републиката си как ще се последва на такива Държави членки на Е.С. най много губещи които ще са Държави като България,Румъния и Гърция.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.