Лидерът на изселническата организация "Балгьоч" Юксел Йозкан се разгневи на изискването в изборните секции да се говори само на български език. Той упражни правото си на глас за президент на България в Бурса.
"Това не е правило, а дискриминация", казал Йозкан в спор с членовете на избирателната комисия.
За скандала със задължителното говорене на български език и реакциите съобщиха бТВ и Нова тв.
Очаква се в следващите часове някои партии да "яхнат" скандала и да спечелят от това в изборния ден.
В 3-милионния турски град право на глас имат около 40 000 гласоподаватели, но както вече 24rodopi.com писа, тук има само 8 секции и е невъзможно всички желаещи да гласуват.
В Бурса изборният ден започна нормално. Мобилизирани са хора, които помагат с българския език на избирателите, които не го говорят. В града партиите са осъществили стройна организация на вота и избиратели се извозват с автобуси до местата за гласуване.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/11/16 09:01

    Турския задължително трябва да стане официален език в България редом с българския. ...това е волята на народа и НЕ на ЗЛОБАТА и ОМРАЗАТА

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/11/16 09:18

    Nali glasuvash za GERB be,na kakiv ezik iska6 da se govori plyus tova glasuvate za tiq koito vi namaliha sekciite horata da ne mogat da idat da glasuvat ne im trqbvate ne razbrahte li i pretencii proevqvate hem podkrepqte GERB hem revete.....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/11/16 09:59

    Никой който живее извън България,няма моралното право да гласува,на каквито и да е избори касаещи страната.Време е истинска патриотична,истински националистическа партия да застане начело на политическия живот,а не някакви продажни мутри,и псевдо патриоти.Време е да бъде отменено двойното гражданство,и да бъде заменено с такова,което да важи само за страните от Европейския съюз.Не е редно някакви неграмотни ислямски-фанатици,които дори не знаят една дума на български,да ми определят как да живея в родината си.Пискюлите да си живеят при Ердоган,нямат място в християнска Европа.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/11/16 10:01

    Ганьо ако има чалъм и на Луната ще иска да се говори на български. Колко са горди, когато се открие училище, ново списание, вестник, детска градина, да се чуе български в Канада, Америка, Испания, Англия и т.н., а когато дойде да се говори до майчиния език на турци родени или живеещи в България се обръща с главата на долу. Защо?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/11/16 11:01

    ALIN GERB PARTISI MI DOST PARTISI MI BASINIZA CALIN

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/11/16 11:35

    sen onun için,mi gerb partisinin adayını destekliyorsun,

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/11/16 13:12

    Gön surat dedikleri heralde bu adam gibidir. Hem GERB partisini destekliyor aşırı mmilliyetçierle birlikte, hemde şikayetçi oluyor. Tamda bunlara yakışan bir hareket " Hocanın dedigini yap yaptığını yapma!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/11/16 13:42

    уважавай държавата анонимния пиши на БЪЛГАРСКИ

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/11/16 14:06

    Ами помислете си.ДОСТиска да подкрепят точно тоя които Ви ограничават.İ yi düşünün.DOST partisi Sizlere yasak getirenlerin desteklediğini.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/11/16 16:23

    До редакцията защо някой коментари на истински Бългоролюбци ги триете е тия на Турколюбците не?Това да не е Турция тука цензурата Ердоган я няма но май вие сте турци всички и затова не ви изнася!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/11/16 17:02

    Аз също питам!Защо, като Турция има толкова много български изселници българския да не е втори официален?!!????!!???И Реджеп Иведик питам ,10.01 и той да отговори!!????

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/11/16 18:28

    Щом гласуваш за Българския Президент, защо искаш да ти говорят на турски? Бюлетини на турски не искаш ли? Когато си гласувал за Ердоган нали не си искал на български да ти говорят?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/11/16 21:12

    Изселник "номер 1" да беше научил сина си на няколко думи на български, след като е толкова голям "родолюбец"! Сина му знаел турски и английски.. Само че се избира президент на една държава, на която той уж е гражданин, но не знае и една дума от официалния език на държавата. От всякъде лъха една омраза,неприязън и меко казано неуважение към българския език! И на децата на тези хора им е дадено българско гражданство... В знак на уважение да бяхте научили малко български, но уви...
    Трябва при предоставяне на каквото и да е гражданство, да се изисква владеене на езика на държавата, на която някой иска да бъде гражданин, включително и на българи които са емигрирали и децата им не знаят и 5 думи на български. Като не знае детето български не получава гражданство и това е. Какви са тези подаръци за получаване на българско гражданство! В САЩ като искаш да станеш американец с гражданство не те ли изпитват на официалния език - изпитват те, и то на доста високо ниво... и не си купуваш изпита по ориенталски обичай, а наистина го научаваш...!!! Какво е това - бил роден в анадола и му се подарява българско гражданство, защото дядо му бил преселник от България. Не мразя турците, те са разкошни, добри хора, говоря за тези с корени от България или живеещи тук. Ама с тези претенции за език, преминават всички граници

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.