Таланти на езиковата гимназия „Христо Ботев" спечелиха призово място на Национален конкурс за литературно творчество и журналистика и стипендия за ученик и учител-наставник на Фондация „Комунитас".
Единадесетокласничката Ангелина Арнаудова прибави още една престижна награда към училищната витрина с отличия. Тя печели за втора година стипендия на Фондация „Комунитас" – „1000 стипендии" в раздел литература в екип с учителката си по български език и литература Нели Яръмбойкова. Тази година есето на Ангелина Арнаудова бе творческа провокация към нея и учителя-наставник.
„Първата стъпка към покоряването на света е културата". Тази мисъл на американския писател и журналист Чък Паланюк, представител на литературното направление постмодернизъм и минимализъм, изключително популярен в САЩ и Европа, бе изключително интересна тема и есето впечатли взискателното жури. Наградата за Ангелина Арнаудова и нейния преподавател по български език и литература Нели Яръмбойкова е за втора година, което е доказателство за качеството на образование и професионализма на учителския екип в ПГПЧЕ „Христо Ботев". Това отличие е признание за всеотдайността и творческия подход в работата на госпожа Яръмбойкова, която е единственият учител от област Кърджали, получил за втори път високото отличие.
Петя Кръстева, ученичка в единадесети клас също изненада приятно ръководството и колектива на ПГПЧЕ „Христо Ботев". Тя спечели II-ро място и плакет в Националния конкурс по литература и журналистика „Стоян Михайловски" – град Русе. Петя проявява интерес към журналистиката и с удоволствие разсъждава по темата за репортаж: „Дон Кихот или Хамлет – или и двамата са излишни?". Тези въпроси вълнуват будната съвест на ученичката. „Всеки брани, да, точната дума е „брани", традициите, културата, националната си идентичност дори и с цената на протести в публичното пространство, с писане на критични коментари, с прояви на родолюбие. Не отричам „бездействения" Хамлет, не зачертавам рицаря Дон Кихот и „печалния му образ", но аз мисля, че е редно да се самовъзпитаваме в отговорно отношение към всичко българско и родно". С тези думи и с чувство на удовлетворение от успехите на учениците приключи разговорът с Ангелина и Петя, които не пропуснаха да благодарят за подкрепата както от своите учители, така и от страна на ръководството, които насърчават участието на младите таланти в различни национални състезания и олимпиади.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/11/16 18:23

    70 leva za 10 procenta zdrave?!
    Na hora s uvredeno 90 procenta zdrave 930 leva.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/11/16 19:33

    Лошо ми е.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/11/16 20:06

    Браво, Аничка!

    ОтговорИзтриване
  4. хахаха тази реплика 'лошо ми е' да не я изкарахте от Листопад :) шегаджии

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.