Над 280 участници от региона и страната ще се надиграват в Кърджали. Те ще се включат в очертаващия се вече като ежегоден Фолклорен фестивал за любителски клубове по танци от област Кърджали, организиран от Тракийско дружество „Димитър Маджаров”, Народно читалище „Тракия 2009” Кърджали, танцовият им клуб „Хоротропци -ТРАКИЯ” и с активното съдействие на Община Кърджали. Тази година той е трети по ред и е с ново име, дадено му от организаторите, като вместо досегашното „Хоротропци и приятели“ ще носи звучното име „Перпера“. Име, свързано и с историята на
региона, идващо от златната монета, сечена по времето на най-великия между владетелите на Второто българско царство Иван Асен II, през XIII-XIV в. Изображението върху монетата показва интронизация-владетелят поема меч в ножница от небесния покровител на династията Свети Димитър, който полага короната на главата на царя.
Гости на надиграването се очаква да бъдат освен любителски клубове по танци от региона, така и клубове от общините Златоград, Рудозем, Раднево, градовете Стара Загора, Карнобат, Поморие, Свети Влас и др.
Фестивалът ще започне в събота в 14 ч. с шествие на клубовете по бул. „България“. Според регламента, всеки клуб ще се представи с две хора от българския фолклор, по собствен избор. В края на фестивалната програма за доброто настроение на публиката ще пее групата на известната народна певица Величка Тодорова от Смолян.
Целта на организаторите на фестивала е да се опознае и популяризира българският танцов фолклор, да се съберат любители на българското хоро от близо и далеч, без ограничение във възрастта.
Надиграването ще се състои в зала „Арпезос”.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.