“Разрових се в архивите си. Не съм подозирал, че пазя тези неща”, сам се изненадва министърът на културата в оставка Вежди Рашидов. В резултат на това негово изумление и поглед през годините се ражда изложбата му “Рисунката: спомени от годините” - студентски етюди и портрети”. Тя бе открита снощи в столичната галерия “Средец” (бул. “Ал. Стамболийски” 17) в присъствието на много приятели на маестрото, съобщава „24 часа“.
Публиката ще може да види автопортрет, рисуван в ученическите години на Рашидов по специална техника. Тогава е бил едва 16-годишен, но изобразявайки се така, сякаш се пренася във времето. Кой би повярвал, че работата е датирана от 1967 година...Защо очите на този младеж са толкова тъжни,веднага се пита зрителят, застанал пред автопортрета. Защо рамката на лицето прилича на обгърнала го река, избликнала от четката му? Накъде ще го отнесе тази “река”? Времето показа, че го е отвела към океана на голямото изкуство, посочва „24 часа“.
Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Когато е на 2-годишна възраст, заминава с родителите си за Хасково. Майка му, известната певица Кадрие Летифова, умира, когато той е в 4-и клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София, но не издържа приемния изпит. Баща му го праща в Мадан в техникума по минна електромеханика. На следващата година го приемат в Художествената гимназия в София.
Рисунките в изложбата на почетният гражданин на Кърджали са върху хартия с молив, въглен, креда. Те дават поглед в перспектива за рисунката като процес, свързан с реализацията на скулптурни работи по-късно. Представени са и няколко по-нови творби.Експозицията в галерия “Средец” ще може да се види през следващите две седмици.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/16 19:49

    Шапка ви свалям Господин Рашидов за вашето творчество.Какво ще нарисувате на мястото на унищожения театър от вашето протеже Г.Бочуков и след като отново го назначихте? Театърът май трябва да се казва Бочуксеир...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.