Oбщо 184 белоглави лешояда бяха преброени тази година по долината на река Арда, където се намира най-голямата колония в България. За сравнение, миналата година тук бяха регистрирани 178 птици. Това е най-големият брой лешояди, които са установени да нощуват в Източни Родопи до този момент от 2005 г. насам. Тези резултати се получават в рамките на редовното им годишно преброяване от експерти и доброволци от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и „По-диви Родопи” (Rewilding Rhodopes).
Преброяването традиционно се провежда в началото на зимата, когато започва размножителният период на лешоядите. Целта е да се определи числеността на популацията им на Балканите, както и тяхната възрастова структура. В България ежегодният мониторинг обхваща Източни Родопи, Стара планина и Кресненското дефиле. Повече са и преброените птици на някои от местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС „Зелени Балкани“, „Фонд за дивата флора и фауна“ и „Дружеството за защита на хищните птици“ работят за връщането на вида. В Кресненското дефиле, Врачанския и Котленския Балкан са били регистрирани общо 123 реинтродуцирани и диви птици. Миналата година по тези места са наблюдавали по-малко лешояди - 108.
Общо 32-ма експерти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците и фондация „По-диви Родопи” се включиха в наблюдението на по-големите скали, традиционно използвани като места за нощувка в районите, обитавани от лешоядите. Нощуващите лешояди се наблюдават едновременно от всички екипи. В следващите дни се очаква да бъдат обобщени резултатите от преброяването на Балканите, за да се направят и съответните анализи за състоянието на вида през изминалия сезон и очакваното развитие на популацията през следващия размножителен цикъл.
По долината на река Арда се намира най-голямата колония на диви белоглави лешояди в България. По време на преброяването бяха наблюдавани и други редки и защитени видове хищни птици от района като сокол скитник, скален орел, морски орел.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/16 17:56

    Всичко е лъжа и измама.....а колко милионааааа усвоиха измислените природозащитници......работа на корумпираните КАЛИНКИИИИИИ,а кога ще броят изоставените села и градчета в България

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/16 19:45

    ФПС „Зелени Балкани“, „Фонд за дивата флора и фауна“ и „Дружеството за защита на хищните птици“ !!!!!!-Oбщо 184 белоглави лешояда бяха преброени тази година ...? Колко лешояда има на заплата в тези фондове и сдружения и да обявят официално средствата които усвояват!!!...,

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.