„Имаше един, който се казваше Божидар Бойчев и отговаряше за архива на тайните служби в България. От него сме получавали доста важна информация чрез пари и други средства“, твърди бившият президентски съветник

Ялчън Кочак, който беше съветник на бившия турски президент Тургут Йозал, заяви, че отровата, използвана за физическото отстраняване на Йозал е от българските тайни служби.
В интервю за турската телевизия А Хабер, Кочак каза, че когато е бил в България е получавал информация от отговорника на архивите на бившата Държавна сигурност.
„Имаше един, който се казваше Божидар Бойчев и отговаряше за архива на тайните служби в България. От него сме получавали доста важна информация чрез пари и други средства. За съжаление, по-късно този човек се самоуби въпреки, че психически беше устойчив. Турция се сдоби с много важна информация, благодарение на него”, каза той в интервюто си.
Кочак твърди, че точно Бойчев е предал документацията показваща, че отровата с която е отровен бившият турски президент Йозал е предоставена от българските тайни служби. Кочак не уточни кой е бил получателят на отровата.
Осмият президент на Турция Йозал почина на 17 април 1993 г. След смъртта му се появиха множество версии за убийство чрез отравяне. Даже през април 2013 г. турското правосъдие реши да обвини генерала от резерва Левент Ерсьоз във връзка със смъртта на Йозал, избягвайки по този начин отпадане на наказателното преследване по давност 20 години след случая.
Обвинителният акт се основаваше на жалби от вдовицата и сина на покойния президент. В него генералът бе обвинен в „извършване на опит за убийство срещу президента, опит, който може би е дал резултат“. Според Наказателния кодекс престъплението се наказва с доживотен затвор.
Делото започна през октомври 2013 г. в Анкара и е по обвинение за предполагаем опит за убийство чрез отравяне на президента Йозал. Прокурорът обаче обяви, че доказателствата срещу Ерсьоз не са нито убедителни, нито уличаващи и поиска оправдаване на обвиняемия, които съдът прие.
Припомняме, че вдовицата на осмия президент на Турция твърди, че Тургут Йозал е бил отровен по време на прием в българското посолство в Анкара, където бил във връзка с изложба на български творец.
Нахит ДОГУ
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/11/16 15:42

    Имаше един, ама петко ли беше асан ли беше, може и някой чайна майна, айде стига заигравки - няма да Ви мине поредния номер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/11/16 15:49

    ??? da se cudi covek na osmanliiski tapotii i kuhi manerki. Ama zashto da se cudi kogato nacionalen geroi OBOBSHTITELEN OBRAZ ZA TURCIN E REDJEP IVEDIK ne ce i drugia redjep ne e sashtia smiah smiah smiah .LEKA MU PRAST AMA POCINA SLED PREIAZDANE SAS SVINSKO A NE OT OTROVA. ZASHTO NIAKOI V BALGARIA STE IMA INTERES DA GO TROVI KOGATO TOI SE RAZBIRASHE PERFEKTNO S TODOR JIVKOV .?? EIII REDJEPOVCITE MNOO STE PROSTI DA ZNAETE SELDJUCI.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/11/16 21:19

    Tapak, koy se razbirashe s Todor Jivkov -zatova li se stigna do raba na voyna =89ta

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/11/16 22:15

    До 15.49 не мисля,че всички помаци са ахмаци като тебе.

    ОтговорИзтриване
  5. Анастасия Мозер3/11/16 08:09

    ДС

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.