1/3 от боклука в градските кофи са останки от храна. Последните данни на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците показват, че в градовете с над 50 000 жители храната в контейнери се увеличава с всяка изминала година, съобщава „Днес Бг“.
В градове с население до 25 000 души като Момчилград и Севлиево неизядената манджа представлява 10% от боклука в кофата.
В селата и градове с население под 3000 жители храната в кошовете е едва 4,8 на сто. В тези градчета и села половината от боклука е пепел от твърди въглища и строителни отпадъци.
Според прогнози на Столичната община през тази година софиянци ще изхвърлят около 64 517 тона храна.
Следващата година гозбите в кофите за смет ще са с 1002 тона повече, а през 2020 г. манджата в боклука ще достигне до 68 682 тона.
Според прогноза за образуваните отпадъци в Столичната община боклуците от домашни ремонти се увеличават с всяка изминала година. Тази година най-много мазилка и тапети се очаква да изхвърлят бургазлии - над 115 000 тона.
На второ място са варненци, следвани от софиянци. На дъното на класацията са жителите на Видин, където боклуците след обновяване на дома са 60 пъти по-малко от тези в Бургас.
Според прогнозите през 2020 г. строителните отпадъци на домакинствата ще нараснат двойно.
По последни данни на НСИ през 2014 г. един българин е генерирал по 443 кг боклук. Най-много смет произвеждат русенци - 637 кг на човек годишно, а най-малко в Кърджали - 254 кг.
Един софиянец генерира по 465 кг или с 22 кг повече от средното за страната. Софиянци изхвърлят най-много пластмаса, храна и хартия.
24rodopi.com
На снимката: Съдовете за смет, тип "Бобър", в село Чорбаджийско са препълнени
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/16 16:03

    Браво на Кърджали, най - малко смет, най - ниски заплати, най - висока такса смет. Браво, всичко е найнай, а на изборите ще стане нанай.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/16 16:11

    ami vsichko se izhvarlya po dereta i rekichki...hahaaaaaaaaa

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/11/16 16:57

    то манджа няма те отпадъци чакат

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/16 18:23

    За това ли всяка година вдигат такса смет

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/16 18:38

    Щом кърджалийци изхвърлят най-малко боклук на човек годишно, защо такса смет за година се изчислява на квадратен метър жилищна и нежилищна площ?
    Най-добре и справедливо е на брой живеещи (ползващи услугата).
    Колкото повече хора живеят в едно жилище , толкова изхвърляният боклук е повече.
    Има много жилища в които никой не живее, но си плащат наложената им такса То за една поляна(имот недвижим )във Възрожденци Общината прибира такса смет т.е.(извършва услугата почистване), вече за нищо не трябва да се изненадваме.
    Общината всички под ред, без да пита сурвака всяка година.Трябва да напълни бездънната си каса.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/11/16 15:26

    Коментарите в резюме:Само тъпанари в общината, в резултат хората бедни и гладни и почти не остава за боклук.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.