Повече от месец кърджалиец спи на улицата, завит просто с едно одеяло. Безработният Тодор не иска подаяния, а само документите му за пенсия да станат готови и бившият военен да си намери една стая под наем, в която да живее…
1 часа през нощта срещу вторник. Аларма на търговски обект вдига сотаджии по сигнал към автогарата в Кърджали. Натъкват се обаче на зъзнещ мъж на над 50 години. „Беше умрял от студ. Спеше на пейка зад будка на автогарата. Плачеше. Казва се Тодор”, разказа пред 24rodopi.com охранителят в СОТ 161 Никола Стоев.
Историята на мъжа е потресаваща. Тодор продава къща на село и апартамент в Кърджали, за да помогне на сина си да закупи жилище във Варна. Съвсем скоро бившият военен остава без работа, не може да си позволи да плаща квартирата си, не желае и да се моли на близки и така… заживява на улицата. Повече от месец домът му вечер е пейката на автогарата. Казва, че е там до 4 часа сутринта. Тогава пристигали първите автобуси от Турция и мъжът бягал от сочещите го с пръст и одумващи нищетата му пътници. Денем пък е в близкия пенсионерски клуб. Тодор е и ел.техник и ако му се отвори работа да поправи някакъв уред, върши го за жълти стотинки.
„Служих на държавата си толкова дълго време, а сега чакам и се моля за пенсия. Как да кажа на сина си, че баща му спи по улиците? Не съм просяк и не искам подаяния”, чува от Тодор охранителят Никола Стоев.
„Имах в мен двадесет и няколко лева, които му дадох. Да отиде и се стопли някъде. Трябва да се обърне вниманието на институциите към този горд мъж. Иде зима, а този човек е навън в студа. Той може и да не иска помощ, но сме длъжни като хора да помогнем на изпадналите в нужда”, заяви Никола Стоев.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/11/16 15:47

    Е това е да си баща, и мъж.
    Господ да е с него.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/11/16 15:49

    Бях студент в Пловдив, където живях в общежитията на ВМИ. Пред тях редовно бе един мъж, когото наричаха Стефчо. Веднъж след като завърших ми се наложи през зимния период да получа документ от Психиатрията в Кърджали, че не съм бил техен пациент и когато отидох там видях същия човек - Стефчо. Бяха го приятили там, на топло, за да не измръзне в студените зимни месеци.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/11/16 16:00

    Не е като да ти дадат шапка пари цял живот без да се осигуряваш и 20 заплати /половин апартамент/ при пенсиониране. Ами как живеят над два милиона бедняци Бойко знае ли , Европа знае ли това. Крадци на прехода, направихте за резил българския народ.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/11/16 16:12

    BRAVO. NA NİKOLA STOEV. JİV İ. ZDRAV DASİ

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/11/16 16:19

    Да, служил е на държавата, но е получавал възнаграждение срещу това. Служил е на сина си, но явно не е получил дори благодарност от него. Хайде, да видим кой е по-виновен за ситуацията в случая! Иначе му свалям шапка на човека, не моли за милостиня, не иска да притеснява сина си.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/11/16 16:52

    Пазача от СОТ 161 Никола Стоев добре му е дал 20 лв. но нищо повече не можа да направи той си е обикновен пазач. Човека сам си е виновен за положението в което се намира. Какво да направи държавата да му даде още един апартамент ли няма да стане той ще го продаде и ще даде парите на сина си. Но поне още едно одеяло може да получи от държавата.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/11/16 17:14

    BRAVO. NA NİKOLA STOEV. JİV İ. ZDRAV DASİ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/11/16 20:19

    Никола Стоев: приятелю, аз не съм "пазач"! И ако ти не можеш да направиш нищо, защото вместо да живееш, просто съществуваш, аз не съм като теб! Силен е онзи, който се навежда за да помага на слабите!!! Избивай комплексите си другаде...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/11/16 20:39

    da beshe si ostavil pone kashtata na selo i sina shtmo iska da zajivee v varna da beshe go napravil sam.tiq balgari uj da se mahnat decata im ot kardjali davat prodavat i nakraq taka na ulitsata sina mu da beshe zajivql v apertamenta a toy na selo.vse pak go sajalqvam choveka.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/11/16 22:04

    Никола Стоев - кмет!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/11/16 23:56

    NİKOLA. TOSİ NA. PRAF. PİT. PRODALJAVAY. MOMCE.NAPRET. BİDİ. VNİMATELEN. İMA. MNOGO. CAKALİ

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/11/16 08:26

    Този човек е бил военен,а защо няма пенсия ?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/11/16 08:33

    Сам си е виновен защо е продал апартамента в който живеел сега да иде при сина си да живее защо се оплаква то и аз нямам къща и никой не ме назначава на работа защото съм била на възраст работила съм за тази държава 45 години а получавам 135 лева пенсия ха кажете ми сега как да изкарам месеца имам 60 лева наем хм питам

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/11/16 08:35

    BILGARSKA RABOTA..

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/11/16 10:41

    Имам възможност да го приутя у дома във Възрожденци. Поне докато му станат документите. За тези, които знаят как да се свържат с него, да ми пишат на емайл - hakitayloo@gmail.com или на номер - 0896342472

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен4/11/16 10:44

    много хора са без работа. болни но си седят на село в една две стаи събират си дърва гледат животни и не се оплакват пред държавата. и нямат децата им апартаменти във варна. Да се оплаче на сина си. даже е срамно че търси държавата за помощ. нека си скита по улицителникой не е длъжен да му помага.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен4/11/16 11:40

    Много крайни изказвания. Докато си жив, не казвай "никога"!(цитат Б. Брехт. "Майка"). Бъдете повече хора - състрадателни, а не егоисти. 20 заплати. От страни е лесно, но не изглеждат така лесно да си на работа по 24 часа, няма празници, няма събота, неделя.. дисциплина, ред..семейство с деца..10:44 с тия ваши разсъждения едва ли някога би се оправила БГ. Всеки има право на мнение, но разсъжденията ми са коренно различни от вашите, а по-точно са на анонимен 4/11/16 10:41. Не е само той от военните, полицията, пожарната. И ми става тъжно, когато са дали всичко от себе си за държавата, а сега изхвърлянИ отвсякъде, а искат да работят, но... оод- няма как? Дори ще ви разкажа действителен случай наскоро. Военен, съпругата му учителка, с две деца се е пазарил за 15(петнадесет) лева да изчисти мазето на циганин. Не виждайте само белите страни(20 заплати и ..), а защо не си зададете и този въпрос, че има военни и пр., които семействата им-съпруга,деца са били безработни над 10 и повече години. А относно военния и циганина нищо лошо няма. Така е и на запад. Нямат избор-работят на кюрди, немци, англичани, сирийци...

    ОтговорИзтриване
  18. Христина Стайкова4/11/16 19:24

    Къде е този човек сега, как да го открия,мога да го приютя докато се оправи положението му! Зима е бе хора! Човекът ще си умре от студ и мъка там! Моля ако някой има информация да се свърже с мен - Христина 0888737722

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен4/11/16 21:16

    Човркът по никакъв начин не се оплаква и не иска нищо от държавата!!! Ако не беше бодигардът Никола Стоев да даде гласност на случващото се, никой от вас помиари, нямаше да разбере дори и щяхте да прочетете когато някой го намери умрял от бяла смърт на пейката!!! Човекът на никой не се е оплакал, дори не е споделил, а момчето само го е разпитало и е проел тази крачка, да му помогне!!! Боклуци мръсни!!! И тая стара изкукала бабка дето пише коментара за пенсията, точно ти се оплакваш в момента, не човека!!! Месец и половина е на улицата и не е поискал помощ от никой!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.