В 7.00 часа започна гласуването за президент и вицепрезидент и за национален референдум. Днес избираме президент на страната за осми път в новата ни история. Провеждането на президентски избори започва след 10 ноември 1989 г. Първите два пъти изборът е направен от Народното събрание, а след 1992 г. - пряко от всички имащи право на глас, обобщава „Пик“.
Първите избори се провеждат на 3 април 1990 година. От името на парламентарните групи на БКП и БЗНС за поста е предложен председателят на Държавния съвет Петър Младенов. Той е избран с пълно единодушие. Вторите избори също се провеждат непряко, но този път от Великото народно събрание. Налага се гласуването да протече в 6 тура, тъй като никой от кандидатите не успява да получи мнозинство от 2/3 от общия брой на 400-те народни представители. Така на 31 юли 1990 г. От името на СДС е номиниран Желю Желев. Той получава подкрепата на БСП, а след това и на БЗНС и ДПС. Така Желю Желев е избран за поста с необходимото мнозинство.
През 1992 г. са проведени третите президентски избори. На тях най-голяма подкрепа получават Желю Желев и Блага Димитрова, а на второ място останат Велко Вълканов и Румен Воденичаров.
Четвъртите президентски избори се провеждат през 1996 г. Най-много гласове печелят Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев. Следват изборите през 2001 г. На тях Петър Стоянов и Нели Куцкова остават втори, а победите са Георги Първанов и Ангел Марин. Те повтарят победата си и на шестите президентски избори през 2006 г. Тогава втори остават Вален Сидеров и Павел Шопов.
Предишните, седми поред избори са спечелени от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, а втори остават Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.
С най-голям брой гласове е избран Желю Желев пред 1992 г. - почти 3 млн. души, а с най-малък Росен Плевнелиев през 2011 г.- близо 1,7 млн. души. С най-голямо мнозинство на поста се качва Георги Първанов след като през 2006 г. получава 75% подкрепа. С най-малко мнозинство е Росен Плевнелиев с подкрепа от 52%.
Днес освен на президентски избори можем да гласуваме и на референдум. Досега в новата история на страната са проведени два референдума. През 2013 г. се проведе допитване до народа дали да се изгражда нова ядрена електроцентрала. Миналата година имаше референдум с въпрос дали да се гласува и дистанционно по електронен път. Сега предстои и третия референдум с въпроси, касаещи промяна на избирателната система.
6 834 278 души имат право да дадат своя вот на изборите за президент и вицепрезидент, а 6 832 288 - да гласуват на референдума.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.