В неделя следобед екипът за борба с отровите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) бе извикан отново в района на село Стражец, община Крумовград, съобщават от организацията. Този път жертва на отровителя се оказаха четири кучета гончета на местната ловна дружина, подала сигнала. На мястото бяха и представители на полицията в Крумовград и ветеринарните власти. В понеделник кучето Барс и неговият водач Ники претърсиха подробно терена в близост до мястото, където бяха намерени разпръснатите отрови едва преди месец. При търсенето бяха намерени и труповете на две лисици, които са загинали преди 15-20 дни, което потвърждава, че нелегалното използване на отрови продължава регулярно.
Втори пореден месец продължават опасните случаи на отровени животни в Източните Родопи. През октомври бяха регистрирани множество обезпокояващи сигнали от ловци от района на с. Стражец, община Крумовград. Оттогава жертви на отровата станаха над 20 диви и домашни животни. Засегнат беше и дивечът, като въпрос на късмет беше, че отровена дива свиня не попадна в храната на хората. Всичко това предизвика сериозни опасения за живота и здравето на населението в областта.
В резултат на извършените проверки от полицията и прокуратурата бе започнато  съдебно производство. През октомври в търсенето на отровени животни и примамки успоредно с Ники и Барс, участва  допълнителен екип за борба с отровите от съседна Гърция. За съжаление тези мерки не доведоха до спиране на използването на отрова в района, както показаха случаите от последния уикенд. За проблема отново алармираха  ловци, които са и сред големите потърпевши от инцидентите с отровата. Необходимо е отговорните институции да вземат спешни мерки за залавяне и наказване на отговорните за това престъпление лица.
При предишните случаи на тровене имаше и  сериозни съмнения за отровен белоглав лешояд и бяха предприети решителни действия за събиране и унищожаване на отровните примамки. Тогава екипът получи и обезпокояващи данни от снабден със сателитен предавател  черен лешояд от близката колония в национален парк Дадя. Тогава се оказа, че една птица е била засечена в близост до района, където бяха регистрирани случаите на отровени домашни и диви животни.
Огромните щети, които може да нанесе на природата и човека използването на отрови, е причината в новия проект за опазване на лешоядите на територията на Източни Родопи, специално да бъдат застъпени дейности за борба с незаконното залагане на отровни примамки. Проектът „Опазване на черните и белоглавите лешояди в трансграничния региона на  Родопите” е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, Фондация "По-диви Родопи", WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови популациите на белоглавия лешояд черния лешояд в тази част на Балканите.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/11/16 16:37

    "На мястото бяха и представители на полицията в Крумовград и ветеринарните власти". И нищо не свършиха.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/11/16 06:23

    Bravo na hora Dobre pravqt vmesto dahapqt hora da umra bezdomnitekuceta stom negi sabirat v priyuti BRAVO!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/11/16 11:02

    полицаите ловци си ги знаят

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/11/16 16:49

    do 06:23
    Tova li e reshenieto ? Da se ubivat bezzashtitni jivotni po podal dolen nachin ?

    Hora kato tozi boklut deto e postapil taka sas tezi jivotni i koito mislqt kato tebe trqbva da se utrepat.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.