За втори път тази година МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД се включи в Националната кампания „Право на зрение“. И докато през март тази година в скрининга се включиха близо 40 кърджалийци, то днес интересът към него бе още по-голям и броят на предварително записалите се достигна 50.
„Почти няма областен град в страната, където кампанията ни да не е приета радушно, но тук в Кърджали намерихме истински съмишленици в лицето на лекарите от Очно отделение и изпълнителния директор доц.д-р ТодорЧеркезов”, каза Юлия Анреева, координатор на кампанията. Тя изрази благодарността си към екипа на болницата и връчи плакет „Партньор на Национална кампания "Право на зрение” на началника на Очно отделение  д-р Ерхан Мурад.
По време на скрининга д-р Мурад представи на присъстващите актуална информация за двете най-често срещани заболявания, водещи до слепота-катаракта и глаукома, свързана със симптомите и лечението им.
„Глаукомата и катарактата са едни от най-често срещаните заболявания  в офтамотологията. Преди всичко катарактата, като първопричина за слепота в световен мащаб и глаукома на второ място. Разликата между двете е, че катарактата се лекува и то успешно в днешно време, докато глаукомата не, затова не трябва да се чака, а при първите симптоми да се търси лекарска помощ”, подчерта пред присъстващите д-р Мурад.
По-късно бяха проведени и първични прегледи на записалите се, а случаите със симптоми на двете заболявания бяха пренасочени за допълнителен преглед. В днешния скрининг на доброволни начала се включиха д-р Ерхан Мурат и д-р Ерай Дурмуш.
Национална кампания „Право на зрение“ е мащабна програма за повишаване информираността за двете най-значими очни заболявания - катаракта и глаукома. Организатори на кампанията са Национална пациентска организация  и Институт за здравно образование.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. sel Soviytsi meco23/11/16 18:07

    Evalla Doktor Murad Senn bolgede bitanesinnn seninle gurur duymasi ilyazimm kirdjali halkiii ve hastanemiz

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/16 11:08

    Напълно съм съгласен с първия коментар, че д-р Мурад е изключително ценен кадър. Освен него д-р Дурмуш също мога да го посоча като такъв, но все пак малко по-млад в сравнение с първия. Само една забележка имам към това събитие : КЪДЕ БЕ ОПОВЕСТЕНО ТО И КАК ХОРАТА МОЖЕХА ДА УЗНАЯТ ПО-РАНО ЗА НЕГО ? ЗАЩО ВСЕ НАУЧАВАМЕ ЗА ТАКИВА СЪБИТИЯ СЛЕД КАТО ТЕ СА ВЕЧЕ ОТМИНАЛИ ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.