Десетки нашенци печелят пари с бране на киви в южната ни съседка Гърция. По 25 евро надница получават българите, които работят в градините с екзотичния плод в северната част на страната, а именно в Хрисохори, Хрисуполи, Неа Кария, Ератино, Пигес. Плантации с киви има близо до курортното селище Керамоти.
Товарачите обаче получат почти двойна надница и прибират средно по 40-50 евро.
Някои от нашенците си докарват над 600 евро на месец, товарачите пък до 1250 евро. Ако работят и без почивен ден в седмицата - повече.
„Има работа за всеки, който не го мързи. Брането на киви не е трудно, но не е и лесно, понеже плодовете трябва да се пипат много внимателно, за да не се нараняват. Тази работа е временна и продължава от месец до 40 дни, като брането започва около 10 октомври“, разказва пред 24rodopi.com Тереза Рикевска. Тя е българка, която повече от 20 години живее и работи в Гърция. От нея научаваме, че дори и за сезонна работа в Гърция обаче задължително се внасят осигуровки, така че от всяка надница на берачите им се удържат по 2,50 евро. Осигуровки разбира се, плащат и товарачите. Групата, в която работи нашенката, се състои от десетина души. Работят сериозно и сериозно се веселят, когато
са в почивка, типично по български, казва през смях Тереза. По думите й, всяка работа е по-добра от седенето и мързелуването вкъщи. Разказва още, че за брането на киви се предпочитат предимно българи, защото са отговорни хора. В районите с наличие на мъхестия плод, има групи по 40-50 души, все българи, наети ги едрите земевладелци, а тук има такива, които отглеждат по 60-80 декара. Гръцкото киви се изнася предимно за Арабския свят, България, Русия, Холандия, Германия, а тази година в списъка с държавите-клиенти влиза и Канада.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/11/16 09:20

    А защо гърци не идват при нас да събират папрат, нали средната заплата ни е 800-900,00 лева? По резил от нас няма в целия Европейски съюз- 200 евро заплати и 75 евро пенсии!!!!! А на фонд "Доверие" шефката може да скътае на месец по 200000,00 лева на гърба на хората нали? И после ми дъвчат, че нямало съдебна система, правосъдие, справедливо отношение към труда и човека....!!! Докога?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.