Кърджалийските полицаи посрещат своя професионален празник-8 ноември, с добри резултати от дейността си, отчетоха от Областната дирекция на МВР. През деветте месеца на годината на територията на областта са регистрирани 714 криминални престъпления. Разкрити са 54%, което е с 9,5 пункта повече в сравнение със същия период на миналата година.
Извършени са 2 умишлени убийства при 1 регистрирано и разкрито през същия период на миналата година. На 8 февруари на улица в района на пазара в Кърджали 19-годишен жител на града е умъртвил с огнестрелно оръжие – пистолет, 31-годишен жител на село Петлино, общ.Кърджали. Извършителят на деянието е задържан същия ден. На 2 май в покрайнините на Кърджали е открит труп на новородено. Като обвиняеми са привлечени майката и вуйчото на детето. Наложена им е постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, припомнят от полицията.
Престъпленията против собствеността – 281 броя, равняващи се на 39 % от общо извършените криминални деяния, бележат спад с 67. Разкриваемостта им е 36%.

Спад с 32% на кражбите

Структуроопределящи от престъпленията против собствеността са кражбите. През периода се отчита спад с 32% на тези деяния, които от 278 са намалели на 197. Разкриваемостта е 35,5 %. Спад бележат домовите, взломните, кражбите на части и вещи от МПС и кражбите на селскостопанска продукция. Ръст се отчита при джебчийските кражби. При 8 регистрирани през деветмесечието на 2015 г. такива кражби през 2016 г. тези деяния са нараснали на 14 броя. Към момента са разкрити 6 от тях.

Регистрирани са 5 грабежа, като 4 от тях са разкрити.

20 измами, преобладават тези по „жицата”
Извършените от началото на годината 20 измами са намалели с 5 броя. Преобладават телефонните измами, при които повечето от пострадалите са пенсионери в напреднала възраст. Всички са извършени на територията на град Кърджали. Вследствие на проведените оперативно-издирвателни действия са установени лица, съпричастни към няколко от извършените измами.

42 престъпления, свързани с наркотици, 94 по икономическа линия

Престъпленията, свързани с наркотици, са 42 при 43 броя през предходната година. Част от установените лица са криминално проявени и задържани за държане на дрога през предходни периоди.
Икономическите престъпления бележат лек спад - от 98 на 94 през настоящата година. Преобладават документните престъпления и престъпленията против стопанството. Първите са увеличени с 14 броя, а престъпленията против стопанството са намалели с 9 броя. Разкрити са 37 деяния при разкриваемост 39%. Разкрити са и други 14 престъпления в сферата на икономиката, регистрирани през предходни години.

429 ПТП с 8 загинали и 164 ранени

За деветте месеца на годината на територията, обслужвана от ОД на МВР Кърджали, са регистрирани общо 429 пътнотранспортни произшествия, като 124 от тях са тежки ПТП с 8 убити и 164 ранени. Сравнението с 2015 г. показва увеличение с 10 броя на тежките ПТП (с убити и ранени хора), с 5 на убитите граждани, и с 18 на ранените. Леките ПТП бележат ръст с 42.
Най-голям брой ПТП са настъпили по причина на превишена и несъобразена скорост, следвани от ПТП с отнемане на предимство, неправилно движение на заден ход и управление на МПС след употреба на алкохол.

Местни комисии за обществен ред

В изпълнение на стратегията “Работа на полицията в близост до обществото” продължават дейността си изградените местни комисии за обществен ред. Разработени са работни карти по проблеми, свързани с инфраструктурата, безопасността на движение и социални рискови групи. Изготвени графици за прием на граждани по лични и обществени проблеми, както и проблеми касаещи работата на полицейските служители, обслужващи района.
Провеждат се беседи с населението в обслужваните райони за повишена бдителност по отношение опазване на личното имущество и при присъствие на непознати в района лица и МПС със съмнително поведение. Изведени са на списъчен отчет всички самотно живеещи възрастни хора. Същите се посещават периодично от полицейските и младши полицейските инспектори.
Организирани са съвместни наряди със служители на Зоналното жандармерийско управление-Кърджали за охрана на селските райони и вилните зони край областния град.

Регионален екип за превенция на агресията в училище

Учреден е Регионален екип за превенция на агресията в училище. В него влизат представители на РУ на МОН-Кърджали, инспектори от Детска педагогическа стая, педагогически съветници от седемте общини на региона, експерти от общинската и областната администрация, както и секретарят на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни в община Кърджали.
По отношение превенцията на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица и предотвратяване на посегателствата спрямо тях се изнасят лекции и беседи в учебните заведения, на които учениците се запознават с работата на полицейските органи, различните видове престъпления и нарушения на обществения ред и противодействието срещу тях.
Извършват се проверки в питейни и увеселителни заведения, за предотвратяване на употреба на алкохол от малолетни и непълнолетни лица, разпространение на наркотични и упойващи вещества и спазване на ограничителния режим за посещения.
24rodopi.com
На снимката:
На 8 февруари 19-годишният Нурсен уби 30-годишният Махмуд от Петлино
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/11/16 13:58

    Глупости,два пъти обраха магазина никой не са хванали.Пускаш жалба отнемат ти от твоето време.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/11/16 13:16

    И тези се научиха да отчитат и да се хвалят като патрона им Б.Б.Що не си признаят,че разкритите им престъпления са за алкохол,управление без книжка и кокошкарски кражби на галоши.Играта с процентите не ни успокоява.Пълно е с непълнолетни дроги,които мислят само къде да се надрусат.Кои са пласьорите им и защо не са в пандиза.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/11/16 15:30

    714 криминални престъпления -54% разкриваемост , простичко казано всеки втори престъпник е свободен .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.