Д-р Биркан Гюней е роден в ардинското село Горно Прахово през 1978 г. През 1991 г. заедно със семейството си се изселва в Турция. Завършил е Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. През 2005 г. започва специализация „Ортопедия и Травматология“ в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”. От 2008 г. работи в IV-та Ортопедия и Травматология в „Пирогов”.

Износването на ставите (Остеоартрозата) е най-често срещаното ставно заболяване сред хората в напреднала възраст. Първична генерализирана (остео) артроза представлява дегенеративно невъзпалително заболяване на ставите, което се предизвиква от структурни нарушения на ставния хрущял с последващо разрушаване на костите образуващи ставата.
Въпреки, че е болест на напредналата възраст, причина за която се смята стареенето на хрущяла, остеаортрозата започва да се среща все по-често и при млади хора. Като причина за ранната поява на артрозната болест се смятат наследствеността, ендокринни и метаболитни фактори, продължителното претоварване или микротравмите на ставния апарат, климатът, затлъстяването и др.
За да бъде здрав хрущялът и за да функционира нормално, трябва да има баланс между анаболните и катаболните процеси в него. При остеоартрозата се наблюдават структурни промени, които водят до намаляване еластичността на ставния хрущял, ранното му стареене и влошаване на неговия капацитет, което води до неспособността му да се противопостави на механичния стрес и да издържа на физическото натоварване.  Тя губи ролята си на амортисьор, който да омекотява движението между костните повърхности и след време, ако болестта прогресира, хрущялната тъкан може да изтънее напълно и костите да започнат да се трият помежду си. Промени настъпват и в подлежащата кост. Появява се склероза в субхондралната кост, разрастване на остеофити (шипове) и образуване на малки кисти около ставната повърхност. Ставната капсула се уплътнява.
Остеоартрозата е първична и вторична. В повечето случаи тя засяга две или повече стави. Основна клинична проява на болестта е болката. В началния стадий тя се проявява след физическо натоварване и преминава след почивка. При напредване на болестта болката може да се появява при минимално движение и през нощта. Характерна е сутрешната скованост до 15 минути след събуждане и преминаването ù след раздвижване. Освен болката, при остеоартрозата може да се появи и спазъм на мускулатурата около засегнатата става. При ошипяване на гръбначния стълб много често се притиска периферен нерв и болката от радикулита е много по-силна от тази в гръбначния стълб.
С напредването на болестта започва ограничение в подвижността на ставния апарат, болка при активни и пасивни движения, оток на засегнатите стави и деформации. Гръбначният стълб е най-често засегнат от остеоартрозата. Коксартрозата е с най – тежки последици като проява на артрозната болест. Тазобедрената става изпълнява носеща функция. Тя поддържа стойката и осъществява придвижването в пространството.Нейното увреждане води до трайна инвалидност. Гонартрозата (засягане на колянната става)е също много честа проява на остеоартрозата,която води до инвалидизация.
Лечението при остеоартроза цели: Намаляване на болката, овладяване на възпалителния процес, ако има такъв, хондропротекция и профилактика, физиотерапия
За овладяване на болковия синдром се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства. Хондропротекторните продукти подобряват ставния метаболизъм, като стимулират функцията на хондроцитите и образуването на синовиална течност (смазват ставата). С това лечение се цели забавяне развитието на остеоартрозата и предотвратяване ранната инвалидизация на болните. Все още, няма лекарство, което да спре стареенето на тялото.
Това лечение забавя развитието на болестта, но не премахва вече образувалите се промени. Целта е да се подобри качеството на живот и да се запази вътрешния комфорт и работоспособност у болните за по-продължително време. За да се постигне по-добър ефект, приложението на хондропротекторни продукти трябва да започне в по-ранен стадий на развитието на болестта. За щастие, износените стави, се сменят хирургично,много успешно с изкуствени протези.
д-р Биркан Гюней, ортопед травматолог в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/11/16 21:38

    Дайте информация за връзка

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/11/16 08:57

    Защо не е учил в Турция , като е заминал?
    И защо не се е върнал в Турция да служи там, като се изучил а останал в пирогов? От казармата ли бяга или

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/11/16 09:57

    от казарма бяга, не му признават дипломата и така
    :)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.