Българи и чужденци търсят изцерение в заблатено езеро край чернооченското село Бели вир. Солюк гьол (в превод Гьола на охлювите - б.р.) е и едно от най-големите находища на целебните водни твари в България, пишат вестник „Над 55“ и агенция „Блиц“.
Силата на гьола е в невероятните му обитатели - лечебните пиявици, които сами намират “пациентите” си и без потребителска такса, на доброволни начала, започват природната си терапия. Безболезнено, нетравмиращо и безплатно.
При солидно увеличение т. нар. Hirudo Medicinalis (медицинската пиявица) изглежда фантастично - досущ като чудовище от филм на ужасите! Тя има трипластова уста с 270 зъба и 10 очи. Тварите нямат мозък, но затова природата ги е надарила с потресаващ усет. По някакъв необясним начин те надушват болното място на пациента, впиват се в него и започват да смучат кръв.
Жителите на Бели вир твърдят, че кръвосмучещите от този вид се срещат само тук и помагат на хора със сърдечна недостатъчност, високо кръвно, хронично главоболие, ревматизъм, екземи, анемия и др. 
Бизнесът с пиявици стана мания в Източните Родопи. У нас кръвосмучещата твар струва 5 лв. парчето, докато в Англия се търгува за 5 паунда, а в САЩ - за 8 долара.
Клиенти винаги се намират - това са по-интелигентни хора, които се ровят в интернет и са наясно с “материала”. Много англичани и германци вече живеят тъдява, накупиха си къщи, облагородиха района. Нашите илачи не им харесват, защото повечето от тях са ментета, а пък техните лекарства са много скъпи. Наясно са, че една пиявица цери десетки болежки - високо кръвно, тромбофлебити, кожни екземи и обриви, дерматити, трудно зарастващи рани с опасност от инфекции, повдигат тонуса на целия организъм, а последните изследвания доказват, че премахва и целулита.
А най-важното - изчиства “мръсната” кръв от тялото, премахва токсините. "Подобна процедура в специализиран медицински кабинет струва към 25-30 лв., а една моя пиявичка в бурканче я продавам

само за 5 лв. И не на последно място - превръща стареца в младенец", 

компетентно обяснява Хашим Хасан от джебелското село Полянец, който от две петилетки се препитава единствено от този странен занаят. От ранна пролет до късна есен той събира богата “реколта” от река Джебелска, знае как да я съхрани, така че да остане жива, слагайки й малко водорасло за храна. И макар “стоката” му да има нелицеприятен вид в стъклото, клиенти (пациенти) винаги се намират. И допълва, че една пиявица може да изсмуче повече кръв, отколкото самата тя тежи - от 1 до 6 грама. 
Специалистите твърдят, че впивайки се в кожата, пиявицата инжектира 

над 50 биологично активни вещества, полезни за организма

Сред тях е хирудинът, който причинява по-бавното съсирване на кръвта. Ето защо след отстраняването на впилата се в кожата пиявица до 24 часа след това от раничката тече минимално количество кръв, което не трябва да плаши.
“Пиявиците обикновено се поставят до болното място, но не и директно върху него. Не трябва да бъде в близост до артерия или вена, макар че е почти невъзможно да засегнат голям кръвоносен съд. Пиявицата се забива до 3 мм в кожата, а по-големите кръвоносни съдове се намират доста по-надълбоко. Малките “кръвопийци” не трябва да се поставят и в близост до някое естествено отверстие - уши, нос, анус, женски полови органи и пр.
“Пиявецоловецът” от Джебелско, като капацитет първа класа в занаята, е още по-лаконичен: 
След като се “нахрани” за няколко секунди,

пиявицата сама си пада. Ако не се отдели сама, в никакъв случай не се дърпа.

Ако я посипете с малко сол или я докоснете с пръст, потопен предварително в оцет, тя сама ще падне. След това се убива, тъй като една пиявица не може да се използва повече от веднъж, за да не пренася зарази, както е при спринцовките. Лечението с тях може да е ефикасно повече от всички медикаменти, но и тук има рискове - в България например са често срещани само конските или черните пиявици, ала тяхната употреба за медицински цели е строго забранена.
Дядо Шефкет Ариф споделя: “Още от дете помня, че гьолът е почитан като свещено място”. Вместо да търси услугите на хекимина, още дядото на Шефкет отскачал често до езерцето. Там си хващал пиявици и ги “налагал” на болното място. “Като се насмучат с кръв, стават около 15-20 сантиметра дълги и заприличват на по-дебел червей. Надебеляват се като мехчета, затова им викаме голи охлюви. Оттук идва и името на езерото”, уточнява старият мюсюлманин
24rodopi.com

Снимки: Архив на 24rodopi.com и Община Черноочене 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/11/16 09:10

    Това е много опасно нещо! Рискът да се заразиш с различни болести е изключително голям!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/11/16 09:37

    Браво, много хубава статия.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/11/16 09:41

    навремето много са се използвали пиявици (това преди стотина години) от всички хора, приемало се е за нещо обичайно, така както сега е нормално да си глътнеш едно аспиринче..Държали ги в буркан и ги ползвали по няколко пъти, т.е не са ги убивали след употреба, а са ги "изцеждали" от кръвта след като се насмучат и хоп обратно в буркана :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/11/16 09:47

    в русия това е цяла индустрия, даже ги изнасят.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/11/16 17:36

    Старите хора казваха, грях е да се убиват.... Те се изчистват сами, природата е създала със съвършенство.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.