ККолко тежат ДПС и ДОСТ?
Това е един от най-важните въпроси на първия тур на изборите за президент, чийто отговор ще бъде равносметка на случилото се сред прословутото коледно слово на Ахмед Доган в края на м. г., след което не само се появи поредната партия с претенции да измести ДПС от смесените региони у нас, но се вмести и в дневния ред на Анкара и Москва.
Защо само на 6 ноември, а не и на балотажа? В българското политическо сватосване са се случвали толкова нелогични комбинации, че няма да е изненада, ако на втория тур и ДПС, и ДОСТ подкрепят Цецка Цачева. Особено ако се случи внушението на много социологически агенции за балотаж между Цецка Цачева и евроскептика (това е най-мекият израз, използван от опонентите на този кандидат) Красимир Каракачанов.
Но нека сме търпеливи и видим дали може да се случи дълго чаканото преброяване на ДПС и ДОСТ.
Депутати и на двете партии работят активно в изселническите квартали в Турция. Очакванията са за около 40 000 гласа, като от урните ще изчакат предимно имената на Цецка Цачева и Пламен Орешарски. Която партия е работила с изселнически организации с повече структури, тя ще надделее.
Ако в България за Пламен Орешарски гласуват по-малко от 300 000 души, още в неделя вечерта Лютви Местан, лидер на ДОСТ, ще обяви: „Аз отдалечих хората от ДПС“ и ще продължи с аритметиката за рекордните 600 000 гласа, за 470-те хиляди бюлетини от последния вот и за „санитарния минимум за значимо политическо присъствие“ от 300 000 гласа.
Местан ще има основание да захапе бившите си съпартийци, но трезво трябва да се отчете, че ДПС няма как да мине 400 000 гласа на тези избори – традиционно избирателите са пасивни на президентски вот, Движението прави кампания само от две седмици, селата в смесените региони са обезлюдени.
И все пак има населени места у нас, в които може да се направи що-годе точна сметка за настроенията. Терени за вярната аритметика „Избирателите на ДПС и ДОСТ“ са община Джебел, село Водач, село Мост…
В община Джебел кмет е Бахри Юмер, който близо 20 години беше най-важният човек на ДПС в Източните Родопи, но вече е „дясна ръка“ на Лютви Местан. Бахри Юмер обяви, че Джебел е първата община на ДОСТ и успя да изгради няколко местни съвети. В Джебел досега имаше само ДПС и ГЕРБ. Затова след приключването на изборния ден в неделя, от резултата на Цецка Цачева следва да се извадят 883 гласа (толкова в Джебелско гласуваха за съветническата листа на ГЕРБ преди година) и каквото остане е за ДОСТ. Актуалното състояние на електората на ДПС ще стане ясно от резултата на Пламен Орешарски.
Водач е селото, в което живее депутатът Шабанали Ахмед, който влезе в народното събрание от квотата „Анкара“, а сега е в ръководството на ДОСТ. Досега в чернооченското село гласуваха най-вече за ДПС. В неделя ще видим дали местните вярват на един от най-важните хора в ДОСТ (на миналите избори 129 души гласуваха за ДПС, а 6-ма за ГЕРБ. В неделя следва да махнем поне 6 от гласовете за Цецка Цачева и останалото от нения резултат да признаем за актив на зам.-председателя на ДОСТ).
Мост пък е родното село на зам.-председателя на ЦС на ДПС Хасан Азис, където ДОСТ не успя да се позиционира, но пък ще стане ясно дали посланията през медиите са успели да размътят главите на избирателите.
Още за изборите - четете тук
24rodopi.com
На снимките:
Избиратели в Ардинско посрещат агитатори на тези избори с мекици и баклава;
За джебелчани тази година има само двама кандидати за президент…
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/11/16 11:39

    Не се самолъгвайте.Президент ще бъде ген.Радев

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/11/16 12:36

    MARESHKI-PREZIDENT!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/11/16 13:26

    РЕДЖЕБ от Лисиците ще е новият Президент на Западнала България за следващите 5 години!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/11/16 16:09

    recep ta recep toya recep da ne e tapkaç

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.