Един от най-издирваните гюленисти от Турция е стигнал по нелегални пътища до София и поискал убежище от посолството на Германия, но получил отказ. Това разкриват пред 24rodopi.com турски журналисти.
Според разследване на Анадолската агенция (АА), висш германски политик от турски произход бил особено деен в опитите да гарантира сигурността на беглеца Екрем Думанлъ със статут „дипломатическо убежище“. Служителите от немското посолство в София се позовали на „международното право и националното законодателство“ и заявили: „Тук дипломатическо убежище няма как да му се даде, но постъпки мога да се направят в Германия“.
Заподозреният за връзки с организацията на сочения за организатор на опита за преврат в Турция Фетхуллах Гюлен - FETO, Екрем Думанлъ напуснал България с шенгенска виза.
Разследването на АА установило, че визата е издадена от дипломатическо представителство на Франция.
Знае се, че след неуспешния опит за метеж на 15 срещу 16 юли т. г., Думанлъ се опитал за избяга на Запад чрез германското посолство в Афганистан. Той и двама висши военни поискали дипломатическо убежище от германската мисия в Кабул, но получили отказ. Дипломатически източници посочват, че някои страни в Латинска Америка, както и посолства, дават право на „дипломатическо убежище“, но отбелязват, че такава практика не е възприета от Германия. Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година не предвижда право на „дипломатическо убежище“.
Сред отказа на посолство на Германия в Кабул, трафиканти превели Думанлъ от Турция в България.
В момента той вече се намира в Ню Джърси, САЩ, посочва АА и публикува снимка на Думанлъ. Той е бивш главен редактор на вестник „Заман“ в Турция , който е издание на групировката на Гюлен. Думанлъ бе арестуван и разследван за тиражирани обиди и клевети по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган и прокуратурата му повдигна обвинение, което предвиждаше затвор за 9 години и 10 месеца. Съдът го освободи, но по-късно му бяха повдигнати обвинения в тероризъм.
Турция продължава издирването на опасни гюленисти, за някои от които има съмнение, че са успели да минат българо-турската граница,
разкриват пред 24rodopi.com турски журналисти. Не е изключено в България да се намира дори „дясната ръка“ Фетхуллах Гюлен - Адил Йоксюз, посочен от духовника за „командир на Военно-въздушните сили на Турция“. Според някои източници Йоксюз е главният организатор на опита за преврат. Той е бил на разговор с Гюлен в САЩ на 12 юли и се върнал в Турция на 13-ти.
Беглецът разполага с особено важна информация за подготовката на неуспешния метеж. "Имамът на Военно-въздушните сили“ знаел в детайли как ще протече въздушната операция в нощта на 15 срещу 16 юли.
Човекът на Гюлен бил арестуван на 17 юли, но после бил освободен, след което напуснал Анкара. След признанията и разкритията на други арестувани, Йоксюз бил обявен повторно за издирване.
Заемащият ръководна длъжност в организацията ФЕТО Адил Йоксюз се укривал в селска къща край селцето Чешмекьой, вилает Къркларели, на около 10 км от българо-турската граница. Бил приютен от фермери, които получавали финансиране от FETO и сега трябвало да се „отблагодарят“, като скрият важния активист на организацията, докато трафиканти го изведат извън граница.
Правосъдният министър Бекир Боздаг обаче съобщи пред журналисти, че най-вероятно Йоксюз все още е в пределите на Турция.
„Пътят на много бягащи гюленисти в Западна Европа минава през България. Някои от тях бяха върнати, последният случай е със седемте лица, които Гранична полиция предаде на 15 октомври на колегите си на „Капъ куле“, което пък е лоша новина за тези, които тепърва ще се опитват да избягат в България“, допълват турските журналисти.
Те отбелязаха, че турското външно министерство е разпространило 5 списъка с издирвани терористи от PKK, „Ислямска държава“, FETO.
„Най-опасните лица се издирват с червена бюлетина, като за всеки от тях е обявена парична награда - до 4 милиона турски лири (около 2,5 милиона лева – б. р. на 24rodopi.com). Такава е наградата за Адил Йоксюз, както и за шефа му Гюлен. За тези, които са в сивия списък, тези с най-ниска степен на опасност, се дават 300 000 лири (около 180 000 лева)“, разкриват журналистите.
В огласения от вътрешното министерство списък с най-издирваните хора, подозирани за тесни връзки с Фетхуллах Гюлен са поставени още 36 души, за залавянето на които са определени парични награди.
В „червената категория“ на заподозрените за връзки с FETO са поставени други седем души, съобщава „Хюриет“. Награда от 4 млн. турски лири ще даде министерството на този, който помогне за залавянето Адил Йоксюз.
Освен „червен“ списък, министерството е разпространило още 4 – син, зелен, оранжев, и сив.
Според информация на турските власти, през България до Германия са стигнали други издирвани гюленисти – бившите прокурори Мустафа Йоз и Джелал Кара. Първия е ис изселнически корен. Турция е поискала официално от германия да издири двамата и да ги екстрадира.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/11/16 22:42

    KOGATO ni osadqt v strasburg za otkaz na politichesko ubejishte boko i negovata PASMINA V PARLAMENTA da plqtqt globata ot sobstvenite si sredstva

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/11/16 06:48

    До 22.45
    Вижда се ясно какъв симпатизант или може би и член на тази терористична групировка на такива като вас мамка ви мръсна и смъртна присъда и бесило за вами фаза да се отърве народа от боклуци които вредят и убиват невинни и след което бягат като мишки и се укриват курвенски синчета не се знаящи точно от на кой топките са паднали но се знаят за кой служат и предават народ и държава за собствени изгоди..Страсбург щял да накаже България това да не ти България от преди Бойко да дойде на власт..Сега Бойко в България коли и беси и нарежда какво следва и от Йени Тюркийе Ердоган подкрепя Бойко и закриля България а другото е измишльотина на предателите.Да са ни живи и здрави още дълги години и бесило е единственото решение за предатели

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/11/16 08:07

    Защо със собствените си средства ,нали Ердоган за един върнат от ББ дава близо 3 милиона лева .До сега върна 8-9, значи някъде към 25-30 мил. си гушнаха с когото трябва .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/11/16 21:20

    Simpatizantite na onq mudjaxidin erdogan da hodqt da go podkrepqt v DIARBEKIR a ne v BALGARIQ ZASHTOTO TUKA SME PROTIV NEGO AIIIIIIIIIIIIIIIII.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/11/16 21:21

    TAM KURDITE MNOGO GO OBICHAT i shte ti se RADVAT AMA TAM NE OTIVASH NALI SIMPATIZANTE STOISH SI V BULGARISTAN .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.