Родопската „Милка” не сближава
„Не се издържа вече, от няколко години се занимавам със земеделие, а загубите ми са за над 30 000 лева. Пишем жалби, но не става нищо”, разказа пред репортер на 24rodopi.com стопанин от кърджалийското село Скалище. По думите му, той и негови съселяни са жертва на… кравите на жител на съседното Жинзифово. „Животните му вървят по шосето, идват в нашето землище и влизат в ниви и градини. Не ги спират никакви заграждения. Бутат бетонни колове, минават през бодлива тел. Преди две години ми унищожиха 5 декара с лук, готов за вадене. Изгризаха ми овошките. Всички страдаме от животните на Хабил”, жалва се пред 24rodopi.com Шабан Мехмед от Скалище.
„В Скалище има над 150 крави. Всички стопани получават
субсидии. Пасищата обаче са малко. В Жинзифово също се отглеждат много животни. Битката за земя ще доведе до конфликт”, смятат местни. Срещу животновъда от Жинзифово пък са подавани многобройни жалби, той самият е бил предупреждават, но ефект според жителите на Скалище няма.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/11/16 07:43

    daim treva sıs metalni stırgutini i ştese opravi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/11/16 07:45

    Вината е изцяло в общинските ръководства и органите на реда. В Момчилград е същото положение /за кв. Ана Маймункова/ пък да не говорим. Няма обикаляне по всички стопани да не си пускат кравите. Няма забрана, няма глоби, играе се на наши хора. Съжаляваме ги, галим ги, проявяваме криво разбиране за сметка на други потърпевши и миризма на лайна и пикня. Крави се гледат в обор, не се гледат по улици, паркове и градини.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/11/16 08:21

    Същото е и в околностите на Петлино.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/11/16 09:07

    Какво да прави народа, живота в България е скъп, кофичка кисело мляко е близо 1лев, и то със съмнителен произход. Особено хората по селата ако не отглеждат крави, кокошки и нямат градини за да си приготвят зимнина, направо трябва да умрат от глад, и няма да останат избиратели за големите български политици, които са се устроили с тлъсти доходи.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/11/16 10:40

    Подобен проблем има и в Калоянци от много години.
    На селяните им е писнало от животните на Владо.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/11/16 11:17

    Направете веднъж луканки и пастърма и ще видите как ще се оправи ситуацията,хахахаха.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/11/16 12:25

    sistoto i v selo prilepsi pikniata ot oborite na kravite sa na ylisata mirizmata e ne ponesima

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/11/16 17:05

    Опазването на селскостопанските култури е задьлжение на дьржавните органи .Но тези народни избраници никога не са помогнали на обикновенните хора. По селата е направо ад в това отношение. Не можеш да се оплакваш на кметове и общински служители защото било под достойството им да се занимават с пьдарски задьлжения.Хората през лятото масово бягат в Гьрция защото тука реколтата отгледана сьс страшни усилия се унищожава от дерибейските животни които са на свободна паща.Когато агитирате за изборите единствения критерий за селските кметове е това. И да имаш желание да развиваш земеделие няма да стане защото другия взел 20 крави и пуснал в балкана и повече не се занимава. Нащето население вдигнал рька и е безпомощен. Затова препорьчвам "Родопи" периодично да повдига темата .Радиото и телевизията на място да покажат пораженията от тази безстопанственност и да се помисили помощ от Министерство на земеделието .Явно месните органи нито искат , нито могат да решат проблема.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/11/16 18:35

    sistoto i v Kostin nyama opraviya

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/11/16 20:02

    Каква държава, какви пет лева ???????????????????

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/11/16 11:13

    Този човек Хабил Апти от с.Жинзифоно гледа животни от много години.Взима толкоз много субсидия но няма пари да плати на говедар да му пасе кравите.От години на ред неговите животни идват в нашето землище и правят поражения на реколтата която сяваме.Подавали сме стотици жалби но няма никаква полза,защото всички полицаи и квартални са негави приятели (познати) и затова не приемат жалбите,които пишем.За такива хора като него няма закони,няма нищо.Молим органите на реда да си вършат работата както трябва.Как може този човек да взима толкова субсидии пък да не гледа животните си и да няма говедар.Тия дето дават субсидиите да го проверят и ако трябва да му спрат субсидиите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.