Учениците от Езиковата гимназия в Кърджали имаха възможност да обсъдят на кръгла маса проблемите на „младите работещи“ с представители на значими обществени    институции в град Кърджали-Инспекцията и Бюрото по труда. Срещата беше организирана във връзка с осъществяването на дейностите в гимназията по проект „Моето второ семейство“, финансиран по Програмата за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето на ФРГИ, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.
Първа към младите се обърна директорът на Центъра за кариерно развитие Яна Илиева. Тя много бързо успя да грабне вниманието на учениците с подходяща информация за функциите и дейностите на центъра, с неговите консултантски и посреднически  услуги. Разказа накратко за възможността да се открият най-подходящите области на образование и обучение. Чрез различни обучителни материали младите хора могат да разберат кои са най-подходящите за тях професии, както и да открият информация за работни позиции и работодатели. И най-важното - да се подготвят да кандидатстват така, че да бъдат назначени и да започнат работа.
Ботевци получиха от Момчил Момчилов, експерт в Бюрото по труда, подробна информация за възможностите на местния бизнес и свободните работни места в региона, за търсенето и предлагането на работа, както и информация за различните младежки програми за заетост. Посочени бяха и конкретните стъпки, които трябва да предприемат  нуждаещите се от работа, необходимите документи, които трябва да се подготвят и на какви обезщетения имат право при безработица.
Особен интерес събуди разговорът с представителите на Инспекцията по труда. Елица Момчилова, главен инспектор и Лейля Аптула, старши юристконсут, разясниха подробно разликите между трудов и граждански договор, защо трябва винаги да се изисква сключването на договор, кои са компонентите на договор. Интерес от страна на учениците бе проявен към Кодекса на труда, както и възможността за работа на непълнолетните лица и условията за издаване на разрешително за работа на лица от 16 до 18-годишна възраст. Разговаря се по теми за продължителността на работния ден, за заплащането и осигуровките, за видовете дейности, които могат да извършват като  непълнолетни работещи и забранените такива. Учениците бяха посъветвани винаги да  се запознават с правата и задълженията си на пазара на труда и да се обръщат към Инспекцията в случай на некоректност от страна на работодателите.
От своя страна младежите разказаха в неформален разговор за работата на новосъздадената Ученическа агенция по заетостта, която става все по-популярна сред гимназистите. Те получиха от гостите обещание за пълно съдействие при възникване на  въпроси и проблеми и за конкретни дейности, ако са необходими в помощ на работата им по проекта.

Като резултат от проведената Кръгла маса са предвидени посещение в Инспекцията по труда и Бюрото по труда, за да могат учениците практически да се запознаят с работата на институциите и ползата от взаимен диалог с тях.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/11/16 16:09

    Hubavi stolove!:-)
    S duzi za gazovoto parno otoplenie?! :-)
    Ma pak studeno? :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/11/16 16:13

    Birchet, pokaji bakam kakvo rabotiat tesi, det sa uvolniha maistorski ot gimnaziata predi 1,2,3,4,5 godini? Kakav godishen dohod realizirvat s gimnazialnata profesia?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.