Младият белоглав лешояд, който това лято бе спасен от удавяне във водите на язовир „Студен кладенец“ от рибари, вече мери сили със скалните орли. В началото на тази седмица Звезди бе „хванат“ в любопитната схватка от фотограф на една от площадките за подхранване на лешояди в района на Маджарово, Източните Родопи. Снимките и историята запечатана от Ивайло Иванов от Хасково предизвикаха сериозен отзвук сред любителите на красивите снимки и дивата природа, съобщава от фондация „По-диви Родопи“.
Както вече 24rodopi.com писа, в началото на август
благодарение на адекватната и навременна намеса на местните хора току що излетяло от гнездото белоглаво лешоядче беше извадено от водите на язовирa. След „спасителната акция“ замръзналата птица бе предададена на експерти на фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които първи реагираха на подадения сигнал до РИОСВ Хасково и Спасителния център за диви животни Зелени Балкани за бедстваща птица. Няколко дни по-късно Звезди се възстанови и бе освободен на площадката за подхранване на лешояди в резервата „Вълчи дол“. Междувременно специалисти от БДЗП поставиха на младата птица крилометка, пръстен и сателитен
предавател, благодарение на които успяхме да разпознаем Звезди и да проследим интересни факти от неговия живот.
Едва няколко месеца по-късно по всичко личи, че лешоядчето е добре, вече се чувства достатъчно силно, уверено и преди няколко дни дори успя да влезе в схватка с два скални орела. За историята около впечатляващите снимки разказва самият фотограф Ивайло Иванов. На площадката за подхранване младият лешояд Звезди попада в двубой с млад, а по-късно с възрастен скален орел. Възрастната и по-опитна птици бързо се отказва от съревнованието и отлита. Младият и далеч по-неопитен скален орел обаче решава да премери сили със Звезди. В резултат младият скален орел едва се измъква от схватката като отнася сериозни удари и след това се оттегля. „За мое облекчение, малко по-късно видях младия скален орел отново да кръжи наоколо, дано си е взел поука да не влиза в двубои на земята с лешоядите. Те са по-едри, имат огромен опит в двубоите на земята помежду си и силните им крака ги правят неприятен съперник, който може да бъде фатален за скалният, чиято сила е във въздуха, но не и на земята“, коментира снимките и случката Ивайло.
Историята на двубоя на Звезди със скалния орел беше заснета от едно от укритията за фотографски туризъм в Източните Родопи, което ще бъде дооборудвано с помощта на проекта Life + Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите. Възможностите за снимане на лешояди и други животни карат туристите да останат по-дълго в района, допринасяйки за местната икономика.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.