Щрак от патрулката и глобата пада в съда

Нарушения има, но наказани - не! Това на практика се случва след въвеждане на камерите-„ловци” на състезатели по пътищата в региона. Електронните фишове масово „падат” при обжалване в съда, а причините са в самите членове на Закона за движение по пътищата, установи проверка на 24rodopi.com.
„Наказаното лице не е длъжно да доказва, че не е извършило нарушението. В тази връзка следва да се отбележи, че измерването и регистрирането на скоростта с подобен тип технически средства се извършва напълно автоматично и не подлежи на манипулация, независимо дали се касае за стационарно поставена или за мобилна система. Позиционирането на мобилното устройство обаче, както и насочването на системата радар-камера и въвеждането на работните параметри, е човешка дейност и пряко зависи от оператора на системата. Когато се касае за установяване на нарушение по чл. 21 от ЗДвП с помощта на мобилна автоматична система, облекчената процедура по чл. 189, ал.4 от ЗДвП за налагане на административно наказание е неприложима. Аргумент в тази насока дава и текстът на  чл. 189, ал.4 от Закона за движение по пътищата - "при нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш", т.е. условие за издаване на фиш е отсъствието на контролен орган при установяването на нарушението. Съдът не споделя виждането, че отсъствието на контролните органи касае процедурата по издаване на фиш”, коментираха за 24rodopi.com юристи.
В същото време в приложения клип за нарушението посочени географски координати със съответни означения с градуси по никакъв начин не могат да установят връзката между мястото, локализирано в електронния фиш. Законодателят пък е предвидил, че при изпращане на материалите в съда следва да се посочат всички доказателства в подкрепа на обжалвания фиш, в това число информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта. В случай на оспорване на мястото на нарушението, няма как да бъде установена тази връзка, а оттам и административното обвинение не може да се докаже по несъмнен начин, като следва електронният фиш да бъде отменен като незаконосъобразен, посочват правни специалисти.
Четири са случаите на отменени електронни фишове само в рамките на последните дни, като глобите са били между 100 и 200 лева. При всички тях се касае за нарушаване на ограниченията за скорост в рамките на Кърджали, като в един от тях то е с над 30 километра в час. В конкретния случай пък заснетият автомобил се оказва собственост на фирма. „От съдържанието на електронния фиш  не става ясно на кого се налага административното наказание, като ако се приеме, че то на юридическо лице същото се явява незаконосъобразно”, се посочва в мотивите на магистратите при отмяна на санкцията за нарушението на пътя.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/16 08:42

    vreme e da odaride policiyata vaf kj ima mnogo golyama korupciya

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/16 08:50

    napravete proverka na panayot tez vili I ki6ti kakse pravyat sas edna zaplata i kara hiks 5 tica BMW te poveceto narkomani rabotyan za panayot napraveteim proverka

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/16 09:06

    тия полицаи прекаляват вече пари нямат сигурно в хазната така си вадят заплатите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/16 09:30

    Катаджиите като излязат от патрулката миришат на пот и цигари.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/11/16 09:47

    Така е в Момчилград

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/11/16 09:49

    Града е пълен с паркирали неправилно коли , а те тръгнали да гонят михаля в гората

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/11/16 10:48

    Policiqta v momchilgrad ne si varshi rabotata vijte kolite parkirali po trotoarite ne mogat da gi sankcionirat

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/11/16 15:27

    И какво като е фирмен? Фирмата да си плати глобата, а шофьора, който е управлявал във въпросния ден и час да бъде санкциониран от работодателя си. Какво толкова сложно има?

    ОтговорИзтриване
  9. sel Soviytsi meco24/11/16 19:30

    po stabilni nyama ot momcilgatskite politsayi

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.