www.24rodopi.com

Пълно с обяви за работа, а безработицата е висока? Пак старото „Ние се правим, че работим, а те…, че ни плащат”

събота, ноември 1212коментара

Николай Михайлов
По официални данни Родопите се отлепват от дъното на безработицата. Извън официалните статистики и числа се оказва, че има и такива, за които професията „безработен” си остава най-желана.
От това, което обявяват бюрата по труда става ясно, че най-много кадри се търсят в сферата на туризма, строителството както и шофьори, огняри, дърводелци, шивачки. За повечето от позициите се посочва основно и средно образование. Явно много мераклии няма за тези работни места. На доста заведения в областния град са поставени обяви, че търсят работник–кухня и сервитьори. Разговаряйки с хората единствената причина да има такова текучество е ниското заплащане, затова и не се задържали много. Анелия сподели,
че доскоро е работела в заведение като готвачка с работно време от 15,30 до 23,30 часа, заплатата й е била 900 лв., но след като я накарали да мие и чинии и да чисти заведението напуснала. „Да ми вдигне заплатата, ако иска да мия чинии и да чистя”, казва пред 24rodopi.com жената. Тя е убедена, че другаде ще я оценят и няма да я карат да върши и тези дейности. На подобно възнаграждение пък могат да завидят доста чиновници от администрациите, но пък всеки си решава за себе си дали го устройва дадената работа или не. Със стартирането на санирането се търсят строители, но се оказва, че няма достатъчно кадри, което принуждава шефовете на фирми да търсят дори от други райони на страната. „Някои не искат да работят, други изкарват ден-два и напускат, защото им било тежко, трудно е да се намерят хора”, споделя пред 24rodopi.com шеф на строителна фирма.
Работодателите пък алармират постоянно, че в Смолян и Кърджали има глад на специалисти от сферата на машиностроенето. Липсват специализирани кадри, които да работят и в малкото предприятия тук. Например чешката „Костал” в Смолян обявява периодично, че търси специалисти с техническо образование, но няма такива кадри. Други работодатели осигуряват транспорт на работниците си, които ежедневно пътуват от други градове и села на областта, за да работят при тях. Работници, които се трудят в чужди фирми споделят, че заплащането достига и до 800 лв. на месец. „Трябва да си коректен, точен, да работиш, както трябва и толкова”, казва 34-годишният Руслан.
Ф”акт е, че няма такива кадри, а и има и такива, които не искат да работят, защото в производството не можеш да клинчиш или да излизаш да пушиш, когато си искаш. Заплащането е много добро, работи се на смени, полагат се безплатни храна и дрехи. Персоналът ходи на обучение в клона на „Костал” в Чехия”, коментира и 48-годишната Иванка. Тя посочи, че повечето от тези, които работят в завода от началото са си останали там, защото са доволни. Плаща се навреме и не се притесняваш за кредитите и сметките, казва още жената.
Усилено обаче се разпространява твърдението, че фирми, работещи в сферата на машиностроенето, дават малки заплати заради картелно споразумение, а чужд инвеститор бързо бил „склоняван да не привлича кадри с високо възнаграждение”.
Специалистите, които работят в подобни предприятия, обаче го опровергават. Според тях, ниската заплата е просто стартова, а вдигането й зависи единствено от съвестното изпълнение на служебните задължения. Факт е също така, че и от години тези фирми търсят кадри.
За хората без препитание най-желани обаче си остават програмите за временна заетост. Те са желани и от тарикатите, които са свикнали да не полагат много труд. Относително е колко работа ще свършиш, но пък заплатата ще си я вземеш. Ако няма кой да ги контролира никаква работа няма да свършат, особено ромите, споделят отговарящите за тях служители.
Хора, които са работели в чужбина, не искат да бъдат назначени по програми, защото получавали много повече средства от чужбина като безработни. За други пък професията „безработен” е най-желана. „Радвам се, че ме съкратиха и сега девет месеца ще си получавам пари от борсата и ще си почивам. Банката пък ще ми поеме вноските по кредита, докато съм без работа, така че ще взимам повече пари като не работя”, сподели Емил.
Примери много, а схемата е тотално объркана. Картелни споразумения между фирми, свободни работни места, но няма кадри и желаещи, а в същото време и такива, които търсят по-лесен начин да изкарват прехраната си. Но както и други проблеми и този се решава на парче от отговорните институции.
Тарикатите действат на принципа: „Ако мога да изработя държавата ще е най-добре…”.
24rodopi.com
На снимките: Работа има за всички
Изпрати :

+ коментара + 12 коментара

Анонимен
12/11/16 17:55

Уволнен по политически причини учител търси работа.

Анонимен
12/11/16 19:46

Когато говорите за 800,00 и 900,00 лева защо не питате и шефовете на куриерски фирми, които карат своите служители да работят за четирима-петима,да изминават ежедневно десетки километри с пълни чанти и протоколи? КОЛКО МИЛИОНИ ТРУПАТ И ТЕ ЗАЩО НЕ ДАВАТ ТЕЗИ ПАРИ?

Анонимен
12/11/16 20:43

Да бе, пълно е с работни места, ври и кипи. Затова 25000 младежи напуснаха областта. Докато бизнеса се управлява с разбиране на алчност и печалби от четата на Домузчийски и сие, докато в икономиката дават наставления такива като Каролев, докато присъствието на трудовото и социално министерство въобще не е в унисон с надеждите и желанията на обществото, докато в социалната политика и за заплати и пенсии се бъркат хора с разбиране на Нейков, докато безличните синдикати не излизат от черупките си нищо няма да се оправи. Те на банкови служители когато шефовете им в София отчитат незнайни печалби и пълнят хазната и джобовете си, на регионални сополанковци изпълняващи сляпо всяка прищявка на шефовете, на попа и на има не дават по толкова заплати в Кърджалийско, ще дават на готвач! Да дават от Нова година на всички банкови служители най малко по 2000,00 лева тогава. Измислен материал! Дават само на партийни протежета и държавни служители. Частния бизнес е умрял. Там ще ти дерат кожата и няма КОЙ .....!

Анонимен
12/11/16 21:44

едно знам,пари никаде хе дават така,без да ги броят,ето теклас дава работа пласхта добре за региона,по 700 лв плус храна и превоз е наи ниското стартово и то без изванредни,еи мързелив народ ,ходят в чужбина и не вдигат глава по 12-15 часа за 1000 евро работят ,а в теклас за тия часове по 1500 ще получават и нагоре,договор осигуровки,а в чужбина ,на черно,определено чуждопоклоници,значи чужденеца мойе да ги...,тука не ,на всякаде в европа хората работят савестно,в бг са наи големите мързеливции мрънкала

Анонимен
12/11/16 23:33

21:44 Ало Теклас фен върви и бачкай там където си искаш.След две години няма да си човек а движещ се труп!!!Заради такива като тебе няма напредък във тази държава ......

Анонимен
13/11/16 07:56

До този против Теклас,първо не съм Теклас фен ,второ в чужбина след 2 години в чужбина поб12-15 часа робски труд,какъв ще си,там работят 2000 човека,те по глупави ли са от теб,глупако,и сто процента си работил там и са те изгонили,или си напуснал,иди в Германия и виж германците как работят,свят ще ти се завие,много са мързеливите и философите в държавата

Анонимен
13/11/16 09:35

А защо в този пушек на отрова от гума и смрад дават по 700,00 лева? Защо не дават по 1800,00 -2000,00лева примерно? Защото печалбата отива в Турция.

Анонимен
13/11/16 12:01

Къде ги видяхте тези обяви? В КЪРДЖАЛИ ако не знаеш ТУРСКИ ЕЗИК работа изключително трудно се намира.

Анонимен
13/11/16 12:02

Дават и по1800 ,но трябва много извънредни,поне100 часа,иначе да прав сте ,1500 поне трябва да дават ,без извънредни,този завод е източван от собственика,за приход от 200 милиона,за 2015,50 милиона за собственика е прекалено,15 -20 милиона е реалното което трябва да вземе,а останалите,30-35 милиона за персонала,за заплати,премии,по добра храна,вредни,категория,поне втора на по отровните места,но с това ръководство,буквално нагъзено,едва ли,тотална чистка е нужна

Анонимен
14/11/16 00:00

07:56 Глупак си ти брачинка,питай хората които работят в чужбина дали са доволни или не?Може и да си размърдаш картуната и да си зададеш следният въпрос -защо продължава обезлюдяването на Кърджали ,затова че Кърджалийци са мързеливи или не са доволни от това което се предлага като заплата,стандарт и начин на живот.Не не съм работил в теклас и нямам желание ,а съм работил във Англия и Германия и от личен опит знам и ти казвам .Тука не е мястото за спор и обсъждане на тези неща,но все пак се разрови по форумите във интернет и ще се сдобиеш със нужната информация драги работлив ,не мързелив философ!!!

Анонимен
14/11/16 09:12

vav forumite vseki pishe kakvoto mu padne

Анонимен
14/11/16 11:38

do glupaka rabotil vav franciq i angliq,vij kvo az te pitam,zashto horata v 4ujbina rabotqt po 12 4asa za 1000 evro,atuka ne iskat 12 4asa za nad 1000 lv,i ne mi obqswnqvai kolko dobr ee v 4ujbinqa za horata ot bg,az sam bil v dosta darjavi i sam vijdal takiva gledki 4e she pripadnesh,trudova eksploataciq i t.n.,zna4i kurdina v angliq ili belgiq moje da te klati 12 4asa zaq 800-1000 evro na duner a v kardjali teklas ili druga firma ne moje,tuka pone osigurovki ti varvqt ,staj,ot 10 choveka v chujbina 2 sa dobre,ostanalite 8 sa zle ,za tova pestqt po 10 godini i pove4eto tuka v bg vzemat apartament,zashtoto tam nqma kak,ne opravdavam teklas ,mnogo ima kakvo d a dadat no i takiva marzelivi hora ima,che she ti padne shapkata

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи