Изложбата „Ретроспектива" на големия скулптор Зиятин Нуриев събра в Художествената галерия „Станка Димитрова" много негови почитатели, колеги, приятели. Експозицията по повод шестдесетгодишния юбилей на художникa и 35 години творческа дейност включва над 20 творби от галерията в Кърджали, Момчилград, Софийска градска галерия.
„Човек, който може да представи една малка част от своето творчество пред своите съграждани, е човек, чийто житейски път е за завиждане", каза на откриването на изложбата Даниела Коджаманова, директор на Историческия музей. „Зиятин Нуриев работи така с камъка, че композициите му звучат някак монументално въпреки размерите си. Всички сме респектирани от това какъв път и какво развитие е имал през тези 35 години. Ако трябва да определя какво характеризира неговото творчество, то това е вглъбеност и съзерцание", сподели кураторът на изложбата Красимир Илиев и изрази съжаление, че малко творби на Зиятин Нуриев се намират в градска среда. „Зиятин е от онези големи и мощни автори, които дърпат напред, ние се стремим да ги стигнем", сподели председателят на Дружеството на художниците в Кърджали Владимир Чукич.
Изложбата"Ретроспектива" бе открита от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, който поздрави именития творец и сподели, че са обсъждали със Зиятин Нуриев проекти за поставяне на негови пластики в градска среда. Една от идеите вече е реализирана преди 7-8 години, това е „Лирата на Орфей" в района на автогара „21 век" в областния град.
Експозицията, която предизвика голям интерес сред ценителите на изобразителното изкуство, е първа ретроспективна изложба на Зиятин Нуриев в Кърджали. Големият скулптор каза, че всяко завръщане в родния край и срещата с приятели и колеги го зарежда с нови идеи. Обича да работи с различен материал-камък, бронз, дърво. Срещата с творчеството на Зиятин Нуриев в Художества галерия „Станка Димитрова" в Деня на народните будители се превърна в духовен празник за кърджалийци. А празничната атмосфера чудесно се допълваше от изпълненията на музикална формация „Киара".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Виж ти...да намерим приликите и разликите.
    Дали паметника пред НДК..или Лирата на Орфей на кръговото

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.