Демографският срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес у подрастващите към водещи сектори като машиностроене, строителство и лека промишленост бяха формулирани като основният препъникамък пред развитието на професионалното образование. Това стана на дискусионен форум под егидата на областния управител Илия Илиев. В събитието участваха народният представител Цвета Караянчева и заместник-министърът на МОН Диян Стаматов. Презентация за моментното състояние на мрежата от професионални училища в региона и взаимоотношенията им с бизнеса направи началникът на РУО Гроздан Колев, а в дебатите активно се включиха директори на гимназии и представители на работодателски организации. „Правим втора поредна среща в такъв формат, за да сближим позициите на образованието и бизнеса и да улесним комуникацията между тях, защото това ще е от полза и за тях и за държавата, и за стимулиране на местната икономика", каза областният управител, изтъквайки, че дискусиите по темата ще продължат и по-нататък в рамките на отделните браншове. Депутатът Цвета Караянчева подчерта, че добрата подготовка и грижата за квалификацията на кадрите са гръбнакът на бизнеса, без тях е немислимо производството на висококачествена продукция и подобни форуми с подкрепата на МОН допринасят да бъдат посочени както проблемите, така и хоризонтите за тяхното решаване. Заместник -министър Диян Стаматов припомни, че с промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки в тази посока, а именно: олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията. Той бе категоричен, че с оглед на съвременните реалности професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. Да търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт. Като добър пример бе споменато така нар. дуално обучение /обучение чрез работа/, което бе взаимствано по европейски образец. „От началото на 2017 г. стартираме български вариант по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" с финансиране между 100 000 и 200 000 лева, който предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат", съобщи Диян Стаматов.
В регион Кърджали функционират 10 професионални гимназии и 2 основни училища с професионални паралелки. Само за последните 4 години броят на завършващите в тях е намалял с една-трета, а директорите им са изключително затруднени да изпълнят план-приема, стана ясно на форума. Формират се поднормативни класове, трудно се променя номенклатурата на специалностите, не достигат средства за нови уреди и машини, а в малките населени места няма фирми, които да се съгласят да приемат и да осигурят работна среда за обучаващи се ученици. В същото време учебни центрове предлагат курсове, в които отделни специалности се придобиват вместо за 3 или 4 години за няколко месеца. Налице е парадокс, има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват, за сметка на езиковите, коментираха участниците в дискусията. Системата обаче не може да се регулира със санкциониращи административни мерки, а с добро менажиране, с повече учебни практики, с покачване престижа на търсените професии и тясна връзка с бизнеса и неговите реални потребности, заключи заместник-министър Стаматов. По думите му, 2017 г. ще даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след 7, и след 8 клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от ученическата скамейка, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи у нас.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/11/16 17:46

    гербери научете вашите деца да шият чували за пари...а народа ще е вътре във кошчето за боклук да търси храна...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/11/16 17:48

    Алууууууууу спасението за младите от вечния глад и мизерия е Терминал 1 и 2 ........никаква перспектива за бъдеще.......27 години " Демократично" робство

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/11/16 17:50

    Тука има-Тука нема......колко са били загрижени за народа

    ОтговорИзтриване
  4. ИМА НОВ ФИЛМ - "Богат - беден"

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/11/16 21:27

    Че тези не са ли вече извън властта ,кво са се наредили да дават обещания.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/11/16 07:32

    Всички неграмотници дават акъл за образованието!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/11/16 15:58

    Колко бизнесмени докарахте на срещата-двама пенсионери и дотам.С тях ли ще направи скок и реформа професионалното образование в Кърджалийска област? Не си ли давате сметка, че към вас няма нито интерес, нито доверие.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.