Започна обходът на обектите след падналите обилни количества дъжд на 9 ноември
Започна обходът на обектите, за които в общинска администрация бяха получени сигнали след падналите обилни количества дъжд на 9 ноември. Това съобщи старши експертът в отдел „Инвеститорски контрол и строителство” в общинска администрация - Кърджали инж. Слави Димитров. По думите му има засегната инфраструктура - непроходими улици, запушени и отнесени водостоци в селата Рани лист , Опълченско, Резбарци, Болярци, Звезделина и Широко поле. В Кърджали най-голям проблем са създали отводнителните шахти на колелото на автогарата.
Както първи 24rodopi.com писа тогава и показа снимки и видео, затворен за движение бе Ардинския мост, а десетки коли останаха под вода. Непочистените листа запушиха шахтите и в района на бензиностанция ОМВ водното ниво достигна 1,50 м.
„Разчитахме с рехабилитацията на пътя за ГКПП „Маказа” да се отстранят проблемите, тъй като бяха направени допълнителни изчисления за събираните количества вода, дъждоприемни решетки, отстраняване на клони, но проблемът е в падналите извънредно големите количества дъжд - 91 литра на квадратен метър”, каза инж. Димитров.
В най-кратки срокове ще приключат и проверките на сградите общинска собственост, каза инж. Димитров. Сред тях са детски заведения, училища, проблем има и с ОДК. Едва след проверката ще е ясно дали проблемът е в канализациите или е от извънредното количество дъжд, който е паднал.
В СУ „Отец Паисий” вследствие на пороя е поддала вътрешна водосточна тръба. При спукване на тръбата се получи и затруднение за използване на стола, но този проблем е решен, каза инж. Димитров.
Той съобщи и за друга авария, причинена от проливните дъждове на 9 ноември – тази в депото за твърди отпадъци край Вишеград „Трябва да се свика комисия за депото, която да обобщи какво е количеството на свляклата се земна маса, какви са щетите. След оценката може да кажем дали проблема е голям или може да се възстанови с минимални средства”, коментира инж. Димитров.
По думите му до седмица ще стане ясно какви са точно нанесените щети след пороя. Според него вариантите за финансиране на ремонтите са свързани с кандидатстване пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Друг вариант е със заповед на кмета на общината да започнат възстановителните работи и средствата отново да се търсят от Междуведомствената комисия.
„В 14 дневен срок ние задължително ще уведомим както областния управител, така и Междуведомствената комисия, за щетите, които са нанесени и кои обекти ще бъдат възстановени предварително, на кои ще бъдат извършени превантивни действия за ограничаване на разрастването на проблема. За обектите, за които се налага проектиране и изграждане, ще бъде подадена информация за тяхната стойност”, каза още инж. Димитров.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/11/16 11:30

    До Управниците на Кърджали да обърнат внимание на ДЕРЕТО в кв.ВЕСЕЛЧАНИ колко е затлачено с големи камъни защото в сряда в големия порой водата влезе по дворовете

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/11/16 11:58

    Nerde Expertite djanim? Dai bakam bir foto, bir video - da vidim tez akillii! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/11/16 13:31

    Do 11:58 Ekspertite sa zaeti s davane na intervuta. A vie moje da pluvate prez tova vreme.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/11/16 13:47

    Е видяхме с какви експерти разполага града

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/11/16 14:01

    Те и на водния цикъл бяха такива експертите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.