„Срам ме е, че носите турски имена“, тези думи на един от оперативните шефове на партия ДОСТ в област Кърджали  по адрес на евродепутатите от ДПС отприщиха „енергия на тежките обиди“ във Фейсбук.
Достаджията беше коментирал гневно подкрепата на много български депутати за резолюцията, с която Европейският парламент призова Европейската комисия и държавите членки на ЕС да замразят преговорите за членство на Турция в блока. По-късно постът бе свален след като се оказа, че евродепутатите са били против резолюцията.
Документът беше приет в четвъртък с 479 гласа „за”, 37 „против” и 107 въздържали се. Решението на евродепутатите е аргументирано от „непропорционалната” реакция на Анкара след неуспешния опит за преврат и използването на репресивни мерки от страна на турското правителство в условията на извънредно положение.
9 от 17-те български представители в Европарламента са подкрепили резолюцията, но сред тях не са евродепутатите от ДПС. Трима са били „против“ – Неджми Али, Илхан Кючюк и Филиз Хюсменова от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), един се „въздържал“, а четирима не са гласували изобщо, сред които и Искра Михайлова от АЛДЕ.
Припомняме, че Неджми Али беше единственият, който от трибуната на Европарламента се обяви против резолюцията.
Синхронизиране на турското законодателство с европейското е начинът да се продължи работата с една демократична и стабилна държава като Турция. Това би било възможно ако по време на преговорния процес за присъединяване, бяха  отворени Глави 23 - “Съдебна реформа и основни права“  и 24 - “Правосъдие, свобода и сигурност“  използвайки административния капацитет на европейските институции, обяви по време на Пленарна сесия в Страсбург евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ)  Неджми Али. Той предупреди, че прекратяване на преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС ще способства за отслабването на гражданското общество и на проевропейската част от турския народ.
„Интеграцията на Турция в Европейските структури започна преди много години, но за съжаление все още не виждаме убедителни резултати. Турция е не само страна кандидат за членство, тя е и геостратегически партньор на ЕС и следва да подкрепяме всяко положително развитие в областта на взаимно изгодното сътрудничество. Заедно сме изправени пред редица предизвикателства, които могат да бъдат преодолени само в тясно партньорство”, убеден е Неджми Али. В мотивите си той изтъкна, че Турция има стабилна функционираща пазарна икономика и е петият по големина търговски партньор на ЕС, като има и значителен, неизползван потенциал за по-нататъшно развитие в тази област.
„Неотдавнашният опит за военен преврат предизвика сътресения в обществото, които биха могли да бъдат преодолени не на последно място с помощта на искрена европейска подкрепа за турските демократични институции, включително правителството, опозиционните партии и организациите на гражданското общество. В тази връзка едно временно спиране на преговорния процес, би било контра-продуктивно. Рязкото прекъсване на този процес би ограничило възможностите за оказване на подкрепа за гражданското общество и за влияние
върху ускоряване на необходимите реформи”, посочи българският евродепутат.
Междувременно медиите в Турция публикуват списък на 479-те гласували срещу нея в Европарламента, сред които и един от турски произход – Исмаил Ертуг от германската SDP, но също така посочват, че трима български евродепутати са били против замразяването на преговорите с Анкара.
Българските депутати, които са гласували за замразяването на преговорите са:
Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти/ВМРО), който е гласувал срещу общата позиция на своята парламентарна група, Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), Илияна Йотова (ПАСД/БСП), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ), Ева Паунова (ЕНП/ГЕРБ), Георги Пирински (ПАСД/БСП), Сергей Станишев (ПАСД/БСП), Владимир Уручев  (ЕНП/ГЕРБ).
Тримата от ДПС са гласували срещу общата позиция на своята парламентарна група АЛДЕ. „Въздържал се“ е Момчил Неков (ПАСД/БСП), който не подкрепя общата позиция на своята парламентарна група.
В залата не са гласували Николай Бареков (Европейски консерватори и реформисти), Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ),  Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Искра Михайлова (АЛДЕ/ДПС).

 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/11/16 10:15

    Предлагам Ахмед Доган и Лютви Местан да излезнат в публичен диспут и хората от региона ни да видят истината
    ако им стиска ги чакаме на телевизионен диспут с водещ от немската тв

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/11/16 10:21

    Браво Неджми

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/11/16 11:31

    Да живееее свещената партия ДПС..дост-атъчно няма право на никакъв коментар....Императора ДОГАН е знаещ и можещ,умен и интелигентен ,красив и секси,и е от класата на Путин,Меркел,Тръмп

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/11/16 12:50

    Да се срамуват ДОСТ и Лютви Местан ГЕРБЕРИТЕ за които гласуваха са гласували срещу Турция.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/11/16 12:52

    Значи наказването на опитали да превземат държавата е агресия а тяхното не бешели агресия фрация също е обявил извън редно положени заради протестите на народа но това нее агтесия просто европа иска да вземе пот контрол ердоан като миналите някои оправляващи и превратаджии в турци но този път надявамсе че няма да стане

    ОтговорИзтриване
  6. Bravo na DPS te sa Bulgaski Patrioti

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/11/16 14:38

    Пътиииии по добре Европейска Българияяя с ДОГАН Ефенди, отколкото с иллямистите на дост от средновековна Турция

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/11/16 16:00

    Дост и герб са врагове на мюслюманския етност в България

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/11/16 16:26

    Това са умишлено създадено от хорица като теб Господине нее вярно ДОСТ дае против Мюслюмааните бъркаш с Националистическите пополийски партии като ВМРО,АТАКА и НФСБ на Руско Каракачанската кръстоска Валерий Симонович.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/11/16 07:18

    Вече на мнозина стана ясно, че ДПС действа без да бие тъпана, а ДОСТ бие тъпана за да покаже че е млада партия основата на която е лъжата. Срам ме е, че се подведох на лъжите на ДОСТ и гласувах за тях.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.