Колкото повече финансови средства и структури има дадена партия, толкова повече едномандатни райони ще спечели

Ако не бяха стотиците скечове в „Шоуто на Слави“, които „крадяха“ от съня на Бойко Борисов, а на заранта мускулните премиерски потрепвания вероятно го караха да се пита „Снощи пак ли стреляха по нервните ми клетки?“, логичен би бил въпросът „Шоуменът и Лидерът на ГЕРБ заедно ли вкараха в дневния ред на България темата „Мажоритарни избори“?
Защото, ако напролет гласуваме в 240 едномандатни района, което в интерес на истината ще бъде върха на демокрацията в Европа, по-вероятно е да се случи така, че ГЕРБ, БСП и ДПС да си поделят квотите. Много по-малко вероятно е в следващото Народно събрание да има представители на 6-7 партии и бая независими парламентаристи. А най-вероятно е ГЕРБ да обере поне половината от мандатите.
Защото Алфата и Омегата в технологията на мажоритарния вот са парите и партийните структури.  Колкото повече ги имаш, толкова повече мандати можеш да спечелиш.
Следва да признаем, че ГЕРБ са най-богатата партия у нас и имат най-много партийни звена по места. Спорно е дали БСП или ДПС е по-богата №2, но и двете формации имат ресурс да покрият максимален брой едномандатни райони.
Мажоритарната система убива малките партии. Това е другата истина.
Примерно, Обединените патриоти в национален план лесно стигат до онези 15 процента българи, които вярват на „Дядо Коледа в политиката“. Когато обаче се наложи 240 пъти да докоснеш с популизъм онези 15 процента в даден едномандатен район, то този резултат не стига за нищо освен в изборната нощ на ревеш в НДК, че си спечелил 300 000 гласа, но нямаш спечелен мандат.

*
Мажоритарност – тази дума товари българите в последните седмици повече с емоционалност, отколкото с разбиране. Но преди да докажем, че това е така, следва да отговорим на въпроса в уводната част.
Възможно ли е Слави Трифонов и Бойко Борисов да работят заедно? Не. Абсурдно е. Случилото се в последните години в диалога през медиите помежду им, а и логиката в българската политика ни казват съвсем други неща.
Трябва да отбележим и друго - нашият политически елит, че и загряващите край тъч линията за сефте поява на този терен, не са чак такива гросмайстори, че да владеят играта ходове напред. Малцина знаят що е ажиотаж в политиката, спекулативно предизвикване на кризи и т. н., а още по-малко имат куража за такива сценарии.
По-скоро Христо Стоичков ще ритне топка от най-високия блок в „Люлин“ и ще нацели магнолията на Борисов в Банкя, отколкото да се окаже, че шоуменът и премиерът са завъртели този маньовър.

*
240 едномандатни района. Народът избира депутатите. Държи ги изкъсо. При издънка ги отзовава. Всяка събота и неделя депутатът е в едномандатния си район.
Това вероятно са си представяли 2 500 000 българи, когато са подкрепяли референдума (Не че другите 4 500 000 души, които излиза, че не искат мажоритарна система, са по-големи разбирачи!).
Когато избирателят е бъктисал от системните играчи и ясно е дефинирал, че иска промяна, дори без да проумява кой повече ще намаже от мажоритарната система, Народното събрание е задължено да допусне елемента „едномандатни райони“ още на предсрочните избори идната пролет.
Тъжната истина е, че 90 на сто от настоящите народни представители са потенциални безработни и всячески ще се опитат да оставят в сила и пропорционалните листи. В главите им се върти нещо от рода на „120 депутати от мажоритарен вот и още 120 от пропорционални листи“. Ако това се случи, 50 на сто от настоящия състав на парламента ще удължи присъствието си в сградата с красивата фасада и евтините кюфтета.
(Следва)
24rodopi.com

Очаквайте по темата:
240 едномандатни района ли „вършат“ повече работа на народа или „120 мажоритарни, 120 по списък на партията“?
Ще се върнат ли времената на „5 от 5 за ДПС в Кърджали“?
Защо Лютви Местан ще стане едномандатен депутат от Турция?
Колко трябва да похарчи кандидат, за да стане мажоритарен депутат?
Защо студентът от Учителския институт в Кърджали победи професора от Сорбоната на първите мажоритарни избори у нас?


На снимката: На последните мажоритарни парламентарни избори, състояли се през 2009 година, в едномандатния район в Кърджали победата грабна Ахмед Доган с 67 675 гласа. Втори остана Вежди Рашидов с 19 395 гласа, а трети – Милко Багдасаров с 6595 гласа
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.