Ученичките от 11 клас на Средно училище „Петко Рачов Славейков" Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова се представиха отлично в Третата научна сесия на Ученическия институт на БАН.
Финалното представяне на ученическите проекти се състоя в голямата зала на Академията в центъра на София. Участниците бяха поздравени лично от председателя на БАН академик Стефан Воденичаров.
Цветелина и Сиел участваха в секцията по математика като конкуренцията този път бе между ученици от София, Пловдив, Русе, Варна и Кърджали, а също и един проект от Македония. Научни ръководители са учени от БАН и университети, а също и учители. Сиел презентира своя проект „Точка на Микел и други забележителни точки в триъгълника", а Цветелина се представи с разработката „Домино покрития на квадратни решетки". С тях бяха директорът Милко Багдасаров и техният учител по математика Вълчо Милчев. Научен ръководител на Сиел е Надежда Аплакова от Института по математика и информатика на БАН, а на Цветелина – Вълчо Милчев.
Проектите и на двете наши ученички предизвикаха голям интерес. В проекта на Сиел се разглеждат специални свойства на част от точките, включени в световната енциклопедия на забележителни точки в триъгълника. В проекта на Цветелина намериха място част от включените в световната енциклопедия целочислени редици. Гостите от Македония си записаха публикуваната в канадското математическо списание Crux Mathematicorum авторска задача на Цветелина, за да я решават.
Целта на Ученическия Институт на БАН е да даде възможност за изява и развитие на ученици от 8 до 12 клас, които имат желание да се занимават с изследователска дейност в някоя научна област и/или нейните приложения и работят върху изследователски проблем – самостоятелно или под ръководството на специалист.
Според председателя на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров, разработването на изследователски проект от страна на ученик (или ученици) под ръководството на учител или друг специалист е най-високата - четвърта - степен на използване на изследователския подход в образованието. При тази форма на повишаване на знанията се култивират и много от компетентностите, посочени в Референтната рамка на ключовите компетентности на Европейския Съвет.
На снимката: Директорът на кърджалийското училище Милко Багдасаров заедно с двете ученички - Сиел и Цветелина - и техните научни ръководители Вълчо Милчев и Надежда Аплакова.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/11/16 12:21

    БРАВО! БРАВО! БРАВО!
    С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ОЩЕ УСПЕХИ.КОГАТО ИМА ДОБРИ УЧИТЕЛИ СЕ НАМИРАТ И ДОБРИ УЧЕНИЦИ!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.