По-тъмно в Кърджали няма да става. От днес влиза в сила спешен авариен план за улиците, по които осветлението трябва да бъде възстановено и от понеделник да започнат конкретни действия. Няма да бъдат допускани и скандални ситуации като „На Новия мост е тъмно в 20.00 часа, а в 8 сутринта лампите светят“, който проблем бе повдигнат от кърджалийци чрез 24rodopi.com.
Това стана ясно на вчерашната сесия на Общинския съвет в Кърджали.
„Ако трябва да се направи цялостен анализ, състоянието с уличното осветление е много лошо. Длъжници сме на жителите на града и селата”, коментира кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Той очерта
стъпките, които до този момент е предприела общинската администрация за справяне с проблема.
„По инвестиционната програма за градско възстановяване и развитие по ОП „Региони в растеж” 55 улици са включени специално за възстановяване на осветлението. До февруари-март на 2017 година ще бъдат проведени първите процедури за първите няколко улици, които ще бъдат финансирани по тази инвестиционна програма.
С решение на Общинския съвет търсим инвеститор за поставяне на  LED осветление в града, в рамките на 6 милиона лева. Очакваме да бъде открит и финансовия механизъм по т.нар. Норвежки фонд. Това се очаква да стане също през февруари-март следващата година, а ние сме готови с проектите.
Не на последно място сме в процедура за подновяване на уличното осветление с фирмата която трябва да работи”, обясни кметът инж. Хасан Азис. По отношение на уличното осветление по селата, той каза, че по проект там осветлението е подменено, но изпълнението се оказва с много лошо качество и лампите на много места са изгорели. „Възложители на обществената поръчка са от Министерството на енергетиката, уведомихме ги за проблема със специално писмо, но все още нямаме отговор от там”, каза градоначалникът.
Той поднесе своите извинения на жителите на общината, които имат проблеми с уличното осветление и изрази увереност, че в следващите месеци те ще бъдат разрешени.
55 улици в Кърджали ще имат ново, енергоспестяващо осветление. Проектът на Общината засяга централната градска част и кварталите „Възрожденци" и „Студен кладенец". Това бе обявено на заключителната пресконференция по проект „Техническа помощ за развитието на град Кърджали". По него са изработени два инвестиционни проекта за въвеждане на енергоспестяващо улично осветление и ремонт и реконструкция на градската улична мрежа, както и общо седем проекта за модернизация и подобряване състоянието на сградния фонд на учебни заведения и културни институции.
Кърджали очаква финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж" в размер на 24,6 млн.лв. Средствата ще бъдат усвоени в три направления - „Градска среда", „Образователна инфраструктура" и „Културна инфраструктура".
5 303 747 млн.лв. са разчетите за подмяна на уличното осветление по 38 улици в центъра на Кърджали, 11 в кв."Възрожденци" и 6 в кв."Студен кладенец". 1,7 млн.лв. пък са предвидени за ремонт на уличната мрежа в старата част на града, включваща площад „Хаджи Димитър" и улиците „Иван Вазов", „Климент Охридски" и „Добруджа". За над 13 млн.лв. са изработените проекти за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на четири училища в Кърджали - СОУ „П.Р. Славейков", ГПЧЕ „Христо Ботев", СОУ „Отец Паисий", ОУ „П. К. Яворов". Общината разполага с техническа готовност за проекти за над 5 млн.лв. за ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на Дома на културата, Регионалната библиотека и Младежкия дом.
Цялото улично осветление не само в Кърджали, но и в малките населени места на общината, ще бъде подменено с LED-осветление, оптимист е инж. Хасан Азис. Той се надява да се стигне и до подписване на ЕСКО-договор за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи осветителни тела. От общинската хазна няма да бъде похарчен нито един лев, а инвестицията ще се изплати от експлоатационните такси през следващите 5-6 години.
LED-осветлението има живот от 15 г. Осветителните тела не са като досегашните живачни или натриеви с мощност от 100-150 вата,а десетократно по-икономични.
В българското законодателство ЕСКО-договорът е познат като договор с гарантиран резултат (ДГР). ЕСКО договорите имат за предмет изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради и/или промишлени системи, като възстановяването на направените инвестиции и изплащането на дължимото към изпълнителя възнаграждение се извършват за сметка на реализираните иконономии на ел. енергия за определен период от време.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/11/16 10:05

    Ako moje i pazara

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/11/16 10:27

    А, улица 8-ми март с газени лампи ще осветим?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/11/16 11:51

    Дайте ми и 4млн.от тези 6 за осветление и аз ще ви доставя лед лампи от китай за цялата област,а не само за гр.Кърджали,но нали не съм Ваш човек....нямало фирма за доставка!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/11/16 12:36

    Ei gushteri ako ne pusnete lampi na pazara gorko vi

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/11/16 12:44

    до началото на лятото дали ще е готово ,че деня тогава става голям

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/11/16 14:02

    На много места осветлението си е чисто ново и просто не го пускат. Другаде пък има някакви малки проблеми и пак е изключено. Ако се назначат двама човека към общината да поддържат осветлението, всичко ще е ок. Не може през 6-7 години да се прави поддръжка. Но пък друго си е проект за 6 милиона ...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/11/16 16:02

    Какви са тия преброени улици??? Всички плащаме данъци и трябва да сме равнопоставени! Искаме светлина в целия град! За всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/11/16 16:58

    Главната улица Републиканска няма осветление,какво е това безоброзие,живеем в 21век може ли такова нещо

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/11/16 16:59

    Плаща ме данъци като магарета и какво накрая нищо

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/11/16 12:59

    ДАНО ТЕЗИ МИЛИОНИ НЕ ОТИДАТ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/11/16 14:42

    абе хора вие нормалнили сте какво значи да влезе в сила проекта и тогава да светне ами до тогава кво правим седим и светим с фенери ли ? не може да вървиш нормално по тези улици в кърджали на коя планета сме г-н кмете сабудете се малко а да не говорим за паркиралите коли по тротоарите но айде за това ще си затворим очите нали сме на село но за осветлението няма да стане !!!!
    незабавно трябва да светне осветлението пак после пак да си лапат милионите.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/11/16 18:14

    pone na peshehodnite puteki da sveti. ima i zaginali tochno na tyah na zornicata na 11 blok kadeto stoyat policaite nali i te triabva da sa na vidno i OSVETENO MYASTO.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.