Правят Мини България с макети на крепости и светилища в „Арпезос Север”
Фонтани и лирата на Орфей са символите на столицата на Източните Родопи
Наричат Кърджали Град на слънцето, столица на Източните Родопи. От няколко години той може би е и най-зеленият у нас, казват местните хора. Само алеите, засаждани всяка пролет с едногодишни цветя, са над 4500 кв. м., пише „Стандарт“.
Родопчани сбъднаха и още една голяма своя мечта с изграждането на парк „Арпезос Север“. Мястото на бившите казарми в централната част на града се преобрази в модерна градина върху площ от над 130 дка, която стана любимо място на жителите и гостите на града. В нея има изкуствено езеро с площ около 5200 кв.м, а около него са подредени дървени платформи, водопад, фонтани, детски площадки, беседки. „Арпезос Север“ е първият по мащабите си нов градски парк, който се построи в България през последните двайсетина години. Той вече е новият зелен символ на Кърджали“, казва кметът Хасан Азис. Пълната промяна на района стана факт по ОП „Регионално развитие“.
Паркът, заедно с новоизграденото Водно огледало, ул. „Вашингтон“, жилищен комплекс „Пентагона“, Пазара на производителите, реконструкцията на Градската градина дават европейски вид на центъра на Кърджали, категорични са хилядите туристи, които гостуват в Кърджали и региона, цитирани от „Стандарт“.
В пространството край реката е предвиден и летен театър с 1300 места, за чието изграждане ще се търси допълнително финансиране извън проекта. С европейски пари пък беше изградена и новата зона за спорт на кърджалийци с игрища за волейбол, футбол, баскетбол и тенис, велосипедни алеи, фитнес на открито. Общината има идея в бъдеще на територията на парка да се изградят Кърджали-ленд и Мини България по примера на Мини Европа в Брюксел с представяне на макети на български исторически и природни забележителности. Надеждите са всичко това да окаже положително влияние върху развитието на туризма в района.
Преди 10 лета бе открита монументалната пластика „Лирата на Орфей“ в Кърджали. Фундаментът е висок 9 и широк 14 метра, изработен е от неръждаем метал. По металните струни на „Лирата“ се стича вода, която символизира връзката с вечната река Арда, на чиито брегове е разположен Кърджали – Градът на слънцето.
Монументалната пластика „Лирата на Орфей“ е на място, където се срещат четири пътя и се сливат в кръг, който означава безкрайност. Композицията съчетава по неповторим начин шепота на водата на Арда, лъкатушещите родопски пътища, зеленото на Родопа планина и слънцето, което свети най-много дни през годината в Кърджали.
Внушението на тази абстрактна пластика е различно за всеки. Тя е и символ на гостоприемството на родопчани и врата към света. Фонтанът в градинката пред Дома на културата пък е едно от знаковите и предпочитани места за срещи и отдих на кърджалийци. Той е изграден преди няколко десетилетия, а преди 7-8 години бе изцяло реновиран.
Сред символите на града се нарежда и шестметров гранитен паметник на Васил Левски. За градежа му преди десетина лета бяха използвани петтонни каменни блокове.
Общината не спира да се развива. Кметството има подписано споразумение за новия програмен период 2014-2020 г. за финансиране на инвестиционна програма на стойност 21 млн. лв. По тях ще бъдат основно ремонтирани и санирани 5 от големите училища и детски градини в града, ще се построят социални жилища и ще се подмени асфалтът на улици в града.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/16 09:35

    Водатае на 30 метра а несе полива излагация уж бил най големия и модерен парк

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/11/16 13:35

    Да не говорим ,че като от страната на пазара в парка има насипи и строителни отпадъци, много зелено няма що

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/11/16 14:18

    От небето е красив град....що не слезнат да снимат долу разбитите улици и тротоари и тъмнинатта вечер.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/11/16 18:49

    А бурените в градинките, парка без дървета и счупените улици от къде да ги гледаме?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/11/16 07:39

    Aло , а случайно да знаете колко чешмички , фонтани И шадрафани с рибки в е имало преди 40 години в КЪРДЖАЛИ ????? Али от Кешан

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/11/16 08:05

    А разбитите улици и тротоари по Републиканска ,а остарялата канализация в старата част???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.