„Въпреки изричното разпореждане на РИК - Кърджали, предизборните плакати на ДПС, на които неправомерно е отпечатано националното знаме, не са премахнати в рамките на 24 часа. Сезирах РИК, ЦИК и областния управител за явното неизпълнение на решението на РИК от страна на общинските кметове“, коментира народният представител Цвета Караянчева.
Както вече 24rodopi.com писа, Районната избирателна комисия (РИК) даде 24 часа срок на кметовете в област Кърджали да организират премахването на предизборните плакати на ДПС. Решението на комисията бе взето на 30 октомври след жалба на Караянчева за нарушаване на Изборния кодекс. Според нея избирателите се манипулират с подвеждаща агитация.
„Върху предизборните плакати на ДПС е поставен номера на кандидат-президентската двойка Пламен Орешарски - Данаил Папазов, въпреки, че партията не е регистрирала свой кандидат”, констатира областният лидер на ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната група на партията.
„По този начин избирателят бива заблуждаван, а правото му да бъде информиран коректно и да избира по собствена воля – накърнено. Подобна агитация е неправомерна и очаквам да бъде санкционирана. От ДПС са си позволили и друго грубо нарушение, отпечатвайки върху плакатите си трикольора и флага на ЕС, след като Изборният кодекс изрично забранява символи като знаме или герб да присъстват върху предизборна реклама“, посочи още Караянчева.
Жалбата на народния представител в частта й за поставения номер на бюлетината бе оставена без уважение от страна на Районната избирателна комисия. От РИК обаче решиха, че знамето на ЕС и българския национален флаг върху плакатите представляват нарушение на изборните правила.
„Кметовете на общини на територията на девети избирателен район – Кърджалийски, следва да премахнат в срок от 24 часа от обявяване на настоящето решение на сайта на РИК – Кърджали агитационните материали, представляващи предизборни плакати на партия „ДПС”, в които е използвано знамето на Република България”, се посочва в решението на РИК. То може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Централната избирателна комисия.
„Настоявам да бъде извършена повторна проверка и спрямо виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона. Това, което се случва е грубо нарушение на изборните правила, демонстрация на безнаказаност и незачитане на закона от страна на ДПС и нейните велможи в Кърджалийско, което трябва да бъде санкционирано, защото никой не стои по-високо от закона“, написа в профила си във Фейсбук Караянчева.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Това са инат Турци къде си мислят че тук им е Анадола!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/11/16 17:39

    Това няма нищо общо с Анадола, братле! Те са по-близо до Москва, или по-точно до Сибир! Там им е местото на доганевчетата! Там да подпират орехчетата на Орешарски!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/11/16 17:40

    Те закони от 1989 година не спазват

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/11/16 17:53

    ГЕРБаджиите усетиха накъде вървят нещата и хайде пак под вола теле този път обаче няма да им се размине настана началото на края

    ОтговорИзтриване
  5. ДО
    Анонимен
    1/11/16 17:39 МНОГО ПРАВИЛЕН КОМЕНТАР

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/11/16 18:48

    zakonite si gi sazdavate vie a vie ste pod4ineni na naroda poneje naroda vi sloji na tez mesta taka 4e qvno na naroda ne mu puka za va6ite zakoni i zatova ne gi spazvat

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/11/16 22:43

    Кой за Сибир кой за Турция, всички да си ходят там където им е родината...оставете ни на мира най после.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/11/16 08:25

    TO NIAKOI SPAZVA LI ZAKONI V TAZI DURJAVA,MAI E PO PRAVILNIA VUPROS?Energoto te luji, VIK- to te luji ,mobilnite operatori te lujat,bankite sushto,politicite ne sa spirali ,na putia nikoi ne spazva pravilata ,ta za edni plakati li sme trugnali da se pritesniavame?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/11/16 09:58

    zloba, zloba... dokoga be?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/11/16 10:06

    До 22.43: Прав си, братле! Ти си обаче за север от Стара планина!

    ОтговорИзтриване
  11. (гост) нерегистриран2/11/16 13:26

    До: 1/11/16 22:43

    Хората по света се делят на две категории. С ПЪРВИТЕ Е ЛЕКО, КАКТО Е ЛЕКО И БЕЗ ТЯХ. С ВТОРИТЕ Е МНОГО СЛОЖНО, НО ДА ЖИВЕЕМ БЕЗ ТЯХ Е НЕВЪЗМОЖНО.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/11/16 18:48

    10.06
    Що?Там по-хубаво ли е?Е,сигурно е,ама ТУК ми е родния дом,така че сори.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/11/16 19:03

    До нерегистрирания Сложи цитата в кавички плагиат нахален!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.