Десетки случаи на документи-менте на пътя, а в нета…

Срещу 1 600 лева всеки родопчанин може да се сдобие с шофьорска книжка, без да кара курсове, да се яви на изпит и дори без да има необходимата минимална образователна степен. Китапите са оригинални и фигурират в регистъра на МВР, пък убеждава дилър на книжки, установи репортер на 24rodopi.com.
Това установи наша проверка, след сигнал от попаднали на обявата в интернет. Офертата върви в известен сайт за онлайн търговия. Репортер на 24rodopi.com се свърза чрез Фейсбук с лице, което стои зад предложението „Плати за шофьорска книжка”. Представящият се за Николай И. е категоричен, че срещу посочена сума всеки „клиент” ще получи оригинален документ. Предоставяме ви разговора с него, воден от наш човек:
-Здравей, тази оферта за кои категории важи?
-На вас коя категория ви трябва? А имате ли предишните категории? Ок, за да ви добавим две категории, цената възлиза на 1 600 лева.
-Добре, цената не е проблем. Оригинална ли ще е?
-Да разбира се, всички документи, които вадим са напълно легални и фигурират в регистъра на МВР.
-Аз лично ще се явя ли на изпит или ще получа документите, че съм изкарал изпита. Аз лично ли ще си подам документите в КАТ, че съм изкарал изпита? От вас готова книжка ли ще получа?
-Не, просто правите поръчка с необходимата информация и ние ви вадим книжката.
-Ако реша, какво трябва да направя? А и ще може ли да проверя в КАТ дали е оригинална?
-Да, разбира се, след като задействаме процедурата по регистрация, ще можете да проверите в регистъра на документите, очакващи автентификация.
-А старата книжка в мен ли ще остане?
-Да, тя става невалидна след като бъде добавена новата категория.
Десетки са вече случаите в Родопите на установени водачи с фалшиви шофьорски книжки. Голяма част от документите обаче са „издадени” в чужди държави. Неистински китапи неправоспособни шофьори пробутват от Гърция, Турция, Испания, Италия. Според разследващи пък, цената на фалшиво свидетелство за управление на МПС ведно с талона върви по 1 500 лева. Разбитите до момента групи обикновено се състоят от трима-четирима души, сред които „мозъкът на операцията” е един, а останалите-помагачи, осигуряващи клиенти и необходимите материали за изработване на документите.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/12/16 14:01

    haaaa siktirrr...tova vece e mnogo ne tipicno.. aa nie zasto se qvihme na izpiti zasto tolkova se pritesnihme.. stiga be hora za tova nyama da se opravi bulgariya nikoga... parttiite za nisto ne stavat.. horata pravyat kakvoto si poiskat i sled tova bez nakazanie be nisto hayde bee. na kide otivame be hora sibudete se be horaaa

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/12/16 18:49

    Ние като граждани сме сити от години на далаверите и золумите на инструктори, служители на ДАИ, разни комисионджии покровители и изнудвачи по етажите. Някой да е осъден, от някого да са потърсили сметка? Кучето си лае кервана си върви. Давай парите и си взимай книжката!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/12/16 20:11

    То си личи по града какви хаивани шофьори щъкат

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/12/16 21:11

    kide e dns, polosite i drugi.

    ОтговорИзтриване
  5. Телефонен номер моля

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/7/21 15:52

    Хайваните инструктори бълват недоразумения учат ги когато главния път не следва права линия да дават мигачи на него всеки ден ги виждам и ми се палче

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/5/22 19:53

    И аз искам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/5/22 08:02

      Дибре де, тези книжки които се издават нали са регистрирани в кат? Фалшиви ли са,или карат легално?

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Анонимен10/2/23 10:36

      zapisahse na kurs za shofyori no listovkite me izmachvat pravq po 11,12 greshki imali vazmojnost da si platq i da si vzema knijka

      Изтриване
  9. Анонимен4/7/22 10:46

    Номер моля

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.