Родопчани са в дъното на всякакви икономически класации. Това обаче по никакъв начин няма да им попречи да развържат кесиите в своеобразен празничен бенефис в края на годината, без капка жал за отлитащия декември и безкомпромисно идващия януари с целия окончателен масраф за купоните през последния месец на отминалата 2016-та.
Минимум 10 000 000 лева ще похарчат родопчани (в областите Кърджали и Смолян) в края на годината, прогнозират търговци на база оборотите от миналия декември. Вече се завърнаха гурбетчиите, за да прекарат със семействата си празниците. Едно не може да се оспори на нашенеца-умее да се забавлява дори и в немотията си, обрисувана от всякакъв калибър икономически експерти.

Инвестиции. По 150 лева на количка в хипермаркета

Голямата вълна вече се усеща. Кърджалийци атакуват големите вериги в предпразнично пазаруване. Липсата на свободни места на паркингите пред търговските обекти и в последния ден на година говорят сами за предпразничния дух на нашенци.
„Главно храна и алкохол. На това наблягат клиентите ни. Купува се всичко, но в количества. Естествено месо и по-квалитетни напитки. Затова и следваме желанията на нашенци и промоциите са главно в насока на техните предпочитания. Българският алкохол обикновено е натирен от вкуса на родопчани що се касае за предпразнично пазаруване. Количките се пълнят с вносно уиски, водка, вина. Нещо, което е рядко срещано в потребителската кошница на нашенци през останалата част на годината. Търсят се по-евтините напитки, дори някои да ги чуват за първи път и да не са убедени във вкусовите им качества. С други думи „Лай*о да е, евтино да е”. Съвсем по различен начин стоят предпочитанията на клиентите преди Нова година. Действа се по схемата „Обличам тузарски дрешки, няма да пия евтина ракия”. Пазаруването, конкретно на алкохол, е като във филма „Господин за един ден”. Трябва на масата да е бутилка, чийто етикет сам да говори за класата на пияча”, споделя служител на голяма търговска верига с обекти в Родопите. По думите му, нашенци не правят компромис и с „мръвките” за празника, а количествата са като за посрещане на сватове.
„Кошниците се пълнят със сухи мезета и месо сякаш това няма да е една вечер. Подготовката е обилна и съм убеден, че стига за три афтър партита след Нова година”, категоричен е младият мъж с най-добри наблюдения относно предпразничното пазаруване. Според него касите отчитат средно по 150 лева на количка.

„На масата трябва да има от всичко, по много. Махмурлукът свършва след Ивановден”

И като се завъртят едни празници-от Никулден, та чак до Ивановден. Кулминацията е на Нова година, но нашенецът обича да е зареден до първите празници след 1-ви януари.
„На масата трябва да има от всичко, по много, за да е и следващата година на берекет”, твърдят родопчани. Махмурлукът приключва ден след Ивановден. Най-много именици в страната и най-голяма инерция, набрана от гостите им. Едва след това ритъмът на живот попада в коловозите на типично българското битие. Но дотогава…

Гурбетчията: Връщам се за две седмици и ще пръсна 2000 евро

Криза в празниците за нашенци няма. Те кротко следват своя календарен път, а ресурс винаги се намира. Необяснима икономическа загадка. В разрешаването й винаги една от неизвестните е всъщност пределно позната. Гурбетчийската пара е най-пряката инвестиция в региона на Родопите, която не зависи от каквито и да било европейски догми. А сега е именно времето на голямото завръщане. И харчене.
„Имам две седмици почивка у дома. Прибирам се всяка година при семейството ми за празниците. Веднъж за Нова година и веднъж през август. Всичко останало е много, много работа зад граница. Живот на номад. Затова, когато съм тук, трябва да се разтоваря. За целта съм заделил 2 000 евро, които ще пръсна без да ми мигне окото за забавления със семейството и приятели. Два пъти годишно имам тази чест”, споделя гурбетчия от Източните Родопи. Примерът му пък ще е последван от стотици нашенци, които родният край притегля като магнит от всички краища на Европа.

Заря и тишина – да живееш празник за празник

Заря, всякакъв модел фойерверки, пиратки като на всеобхватен бунт, безброй наздравици, песни и гюрултия-вакханалия на свободния дух. Сякаш цял един народ е въстанал срещу съдбата, напук на нея и въпреки нея. Усмивки на радост, някой и друг скандал, сълзи, породени от алкохол и стоплено в мили спомени сърце. Цели чети край софрите… Това са празниците. А зимните са най-дълги. Малката победа над цяла година тягостно ежедневие, отбелязана сякаш като парад на Червения площад за 9 май, с тази разлика, че оръжията се използват. Празници през ден, до откат и докато… свършат. После суровата действителност нахлува в съзнанието, редувайки студени и топли вълни, подобно махмурлук. Очи тъмнеят, глава се люшка, а уста проклина цяла вселена и… всички видове напитки, институции и лоши предзнаменования с наближаването средата на първия месец от новата година. А те неминуемо връхлитат нашенеца. Още с първата следпразнична сметка, която всеки трябва да плати. Защото няма ненаказано пиршество и неплатено също. Българският махмурлук е толкова дълъг, че все по-трудно може да се излекува с нов запой. Та затова май нашенецът се чувства жив единствено по празници. Тогава той е воевода във въстанието, тогава той смело удря по масата и вади бойния арсенал.
Гърми докато не смъкне мазилката, а после следва тишина.
Мълчание и здравословен дискомфорт при плащането на януарските сметки за чувството, че е жив.
Нашенецът хвърля пиратки със звуков потенциал на противопехотни мини, за които е изхарчил и последните си пари, но когато трябва да гърми срещу всяка несправедливост в битието си-той мълчи. И за това го мъчи махмурлук, за това живее празник за празник. Единствено тогава той се чувства жив и голям. През другото време, просто оцелява с мълчание, обливан в топли и студени вълни, чакащ следващото увеличение на нещо си.
Жельо Михов,
24rodopi.com
На снимките:
Най-оборотната фирма в Източните Родопи по празници;
Афтър парти между блоковете на 1 януари. Бира, евтино вино и сланина на скара
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/12/16 16:53

    Едни лудуват, други мизеруват. И затова голяма вина имат НАП и НОИ които скоро объркаха и голямата каша с земеделците. Защото са свикнали само да пишат,да плащат за това което са писали и каквото стане. Така не се работи. Не трябва да има чичо владика, а излизане от канцелариите с кочан в ръка, с полицай, прокурор и съдия до последния тарикат дръзнещ да крие доходи, осигуровки и данъци. И резултат ден за ден, в мига! Или плащащ или в пандиза- за година, за десет, до живот!! Не да ги влачите години наред калпавите мошеници, недобронамерените бабаити. Това иска да каже бабата от големия град, която само приказва пък никой не взима мерки.„Пенсионният модел трябва да бъде сменен. Разберете, в България пари има, но няма контрол. Ако имаше контрол, нямаше да има толкова голяма сива икономика и щеше да има средства за по-големи пенсии“, допълни Мика Зайкова. И пари ще има и за Коледа, и за Нова година, и за нормален живот. Просто иска безкомпромисни институции!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/12/16 17:06

    Puskaite komentarite be pedali nedoklateni

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.