www.24rodopi.com

200 грама „Гурбет”, бутилка „Радост” и дружно „Наздраве!” в кръчма „Роден край”

събота, декември 310 коментара

-Една чаша с двеста грама „Гурбет”, моля!
-За мен малка „Мъка”, без лед.
-Аз искам просто вода.
-Дайте бутилка „Забрава” на масата, за мезе, ами…, ние сме достатъчни!

Поръчка от компания, сгушена в крайна маса в очукана от времето кръчма. Олющени стени, но вътре е топло. От съседния край се вдига глъчка. Ръце се протягат към трите бутилки „Радост”. Съдържанието се разлива, а нечий лакът бута чашка, която се пръсва на парчета по пода.
„За здраве ще е. Колкото стъкла, толкова хубави моменти”, дума човек от компанията. Друг вдига стакан и пуска от съдържанието му на земята. „Това е за всички мъртви. Не се научихме да изливаме по малко преди да отпием. Сякаш починалите ни близки и приятели не обичаха, подобно нас, да са на маса и се забавляват”, отронва човекът.
Това е кръчма „Роден край”. Няма звезди, като изключим тези, които се виждат от мръсния джам в нощното небе. Лукс не съществува, но притегля с топлина. По масите се сервират питиета „наша марка”. Етикирани от самото битие. То определя градуса, количествата, то събира компаниите, то ги пръсва по масите, кара ги да се усмихват, да се зъбят едни на други, да се прегръщат или да валят тупаници. Това е „родния край”. В него всички са добре дошли. С всички свои трепети, чувства, болки, радости и мечти. Там изпращаме и посрещаме всяка една година. С чудатостите на ежедневието ни, ката ден. И сме уникални във всичко-и в болката, и в радостта, и в наглед обикновените ни постъпки в наглед още по-обикновения живот. Такива сме и трябва да сме благодарни, че сме истински. Напук на всичко. „Роден край” ни тегли с топлината и задружността на масите, дори когато не се понасяме. И точно в тези моменти на никого не му пука, че стените са олющени, прозорецът е счупен, а звездите са далече. Това си е „нашата кръчма”.
„Хайде, наздраве за Новата година!”, раздира въздуха призив и десетки очи с надежда се понасят към вдигнатите в ръце чаши…

24rodopi.com
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи