Юлия Момчилова е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“.
Националния приз тя получи за своята книжка с приказки „Игрите на палавата виелица”, снощи на тържествена церемония в НЧ „Обединение 1913“ Кърджали. Отличието на 11-та носителка на Националната награда „Петя Караколева” й бе връчено от Нели Попова, експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности” в общинска администрация Кърджали. Тя поздрави писателката от името на кмета на общината инж. Хасан Азис й пожела нови творчески успехи.
От своя страна Юлия Момчилова благодари с вълнение на организаторите, на журито и на всички, които са оценили нейното творчество и са инициатори да има такава награда. Пред публиката авторката бе представена от миналогодишната лауреатка на наградата Петя Александрова, която сподели и свои впечатления от познанството си с нея. Приветствие и цветя поднесоха Вилдан Сефер, експерт в Областна администрация Кърджали , Уляна Ганева, директор на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и Камелия Чолакова от НЧ „Обединение 1913“, а гост на събитието бе и председателят на журито Петър Анастасов.
Тържествената церемония по връчването на таз годишното отличие за детска литература продължи с програма подготвена от колективите при НЧ „Обединение 1913” и ОДК.
Призът на името на Петя Караколева е учреден от община Кърджали и Съюза на българските писатели през 2004 г. Автор на статуетката е скулпторът Емил Пенчев. Лауреати на Националната награда „Петя Караколева” досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева и Петя Александрова.
Юлия Момчилова е авторка на голям брой приказки, стихотворения, куклени пиеси и сценарии за детски филмчета и концерти, на книги за деца и малки ученици, някои от които е илюстрирала сама. Родена е в гр. Сливен на 20.07.1946 г., но от ранна детска възраст живее и учи в гр. Бургас. Там завършва Средно музикално училище, след което и Българска държавна консерватория в София. Работила е като артист-оркестрантка в Софийски духов оркестър. Дълги години е сътрудничила на Българска национална телевизия и Българско национално радио в рубриките „Лека нощ, деца!”, „Звънче”, „Ранобудно петленце” и др. като авторка на приказки, стихотворения и сценарии (някои, от които за музиката). Нейни куклени пиеси са отличени с награди на конкурси за авторски куклени пиеси: „Пролетна приказка” 1990 г. (в гр. Варна на анонимен конкурс в рамките на фестивала „Златният делфин”) и „Екошок” 2003 г. ( на конкурса „Михаил Лъкатник”, провеждан в гр. Ямбол като част от фестивала „Приказна фиеста”). Държавен куклен театър гр. Сливен постави куклената й пиеса Щуротия”(1991г.) под псевдоним. Нейни куклени пиеси са публикувани в сп. „ Естрада” 7,8/1990г. гр. София и фестивалното издание „Приказна фиеста”, гр. Ямбол 2003 г. Приказки и стихотворения на Юлия Момчилова са отпечатани в различни детски списания и вестници, между които списанията “Славейче”, „Другарче” (Ниш), „Калинка”, „Пчелица”, „Бърборино”, в. „Детски свят”, в. „Венче”, електронни списания и сайта „Приказки”. Композиторът Филип Павлов е писал песни по нейни стихотворения, публикувани в сборник „Детски песни” (Университетско издателство „Неофит Рилски” – гр. Благоевград, 1996 г.) и изпълнявани от детски хорове. Песни с авторство на стихотворения и музика от Юлия Момчилова са отпечатани в сборника „Зимни лудории” (изд. „Български писател” 2014 г.). Нейни стихотворения получават на два пъти награди на Националния конкурс за непубликувано детско стихотворение „Стоян Дринов” – 2013 г. стихотворението „Есенно листо” (трета награда) и 2014 г. – стихотворението „Артисти” (първа награда). Нейни приказки са публикувани в сборниците „Лесно ли е да си Дядо Коледа?”(2002), „Търся приятел” (2005), в поредицата „Приказна Коледа” (2008), издадени от издателство „Фют”; в книгата с приказки и стихотворения „Зелени игри” (ИК „Дъга”, 2008г.), коледната книжка „Вълшебната нощ” (Издателство „Писец”, 2012 г.), стихосбирката „Зимни лудории”, (изд. „Български писател”, 2014 г.). През 2015 излиза книгата й „Игрите на палавата виелица” (изд. „Писец”), с която печели националната награда за детска литература за 2016 година. Последните й четири книги са с авторски илюстрации. Член е на Съюза на българските писатели. Живее в София.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.