Успешен първи семинар за разследване на престъпленията срещу природата се проведе в началото на тази седмица в Крумовград, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация „По-диви Родопи“. Срещата е организирана заради зачестилите случаи на тровене в района. По време на срещата бяха представени част от дейностите за борба с незаконното залагане на отровни примамки, прилагани от двете организации.
Активно участие и желание за бързо решаване на случая по време на семинара демонстрираха представителите на отговорните институции, сред които представители на общината,  регионалните и държавните горски стопанства, РИОСВ, полицията,  прокуратурата, съда и др.
Както вече 24rodopi.com писа, през  изминалите два месеца станахме свидетели на многобройни инциденти с отровени животни, като  жертва на отровата станаха над 20 диви и домашни животни. Засегнат бе и дивечът, като въпрос на късмет беше, че отровена дива свиня не попадна в храната на хората.  Това е първия голям случай на тровене в района, който изисква съвместна работа и координация от страна на отговорните институции и неправителствените организации.
По време на семинара бяха обсъдени и възможностите за по-ефективно и добро сътрудничество между различните ведомства и бяха набелязани общи дейности за предотвратяване на подобни опасни за здравето на хората и животните инциденти. Екипът на БДЗП представи най-честите престъпления срещу природата и методи за борба с тях. Засегнати бяха редица практически въпроси, сред които първи стъпки при установяване на случаи на тровене, отговорност и правомощия на институциите, проблеми при отработването на случаите на тровене, подобряване на координацията. Представителите на властта увериха присъстващите, че решаването на проблема и откриването на виновника е сред приоритетните случаи за местната полиция и прокуратура. 
По време на срещата бе демонстрирано и как работи първия в страната екип за борба с отровите. Демонстрацията включваше залагане на примамка, която специално обученото куче Барс бързо намери. Екипът - кучето Барс и неговият водач Николай Терзиев - се включиха активно и претърсиха подробно терена в близост до мястото, където бяха намерени разпръснатите отрови през последните месеци. През октомври в търсенето на отровени животни и примамки успоредно с българския екип,  участва  допълнителен екип за борба с отровите от съседна Гърция. Незаконното използване на отрови може да има пагубен ефект върху редки и защитени видове животни като лешоядите, които обитават трансграничния район на Източни Родопи. Николай Терзиев от БДЗП сподели международния опит в борбата с отровите с помощта на кучешки отряди и резултати от тези дейности.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.