www.24rodopi.com

Новият приют за кучета ще бъде върху терен от 21 дка край Седловина

четвъртък, декември 151коментара

Сесията дава старт на процедурата

Новият кучешки приют в община Кърджали, който ще бъде от най-модерните в България, ще се изгради върху терен от 21 декара в района на село Седловина.
Поземленият имот, с начин на трайно ползване: стопански двор - частна държавна собственост, е собственост на Министерството на земеделието и храните. Общинските съветници ще дадат съгласие за безвъзмездното му придобиване и ще упълномощят кмета инж. Хасан Азис в едномесечен срок да извърши необходимите действия пред Министъра на земеделието и храните, чрез Областен управител на Област Кърджали, за вземане на решение от Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост в полза на общината на поземлен имот № 000026, находящ се в землището на с. Седловина, местността „Гюндюндю”. Решението ще бъде взето на заседанието на 15 декември.
Имотът е с площ 21,330 дка с начин на трайно ползване: стопански двор, представлява негодна за земеделско ползване, неподлежаща на възстановяване, незаета от сгради и съоръжения, земя. При направения оглед на място специалистите установили, че имотът е с добри характеристики по отношение на достъп, близост до водоизточник,  ел. снабденост, и е подходящ за изграждане на приют за кучета.
Поради липса на подходящ общински имот за изграждане на приют за кучета, Община Кърджали процедирала преписка до Областния управител на Област Кърджали и до Министъра на земеделието и храните за предварително становище за придобиване безвъзмездно от Общината на описания по-горе имот. На 5 октомври областният управител Илия Илиев е изразило положително становище за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху  имота в полза на общината.
С писмо на заместник-министър на земеделието и храните от 24 ноември за изразяване на становище се изисква решение на Общински съвет за придобиване на имота. Отчитайки неотложната необходимост от решаване на проблема с бездомните кучета, свързано с изграждане на приют за тях, Хасан Азис ще предложи на сесията да бъде прието решение за даване на съгласие и оправомощаване на кмета да извърши необходимите действия за придобиване на имота.
Припомняме, че в рамките на тридневното гостуване на кърджалийски журналисти начело с кмета Хасан Азис в бурсенската община Османгази, бе включено и посещение на приют за бездомни животни.
„Силно сме впечатлени от изградения приют за кучета и котки, който е най-големият в Турция, но и един от най-добрите в Европа, разположен на 114 дка с над 20 сгради. Желаем да се възползваме от този добър опит и вече разговаряхме с г-н Мустафа Дюндар техни специалисти да ни съдействат при проектирането на подобен приют в Кърджали", коментира кметът инж. Азис.
По думите му още преди 6-7 години е имало идея за изграждане на подобен приют в Кърджалийската община, но проблемът с намирането на проектант се оказал непреодолим. Сега Общината има възможност да определи голям терен извън града за приют и да се направи първата крачка към реализиране на проекта.
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Анонимен
15/12/16 10:11

не е ли много близо да язовира...?

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи