Паметта на трагично загиналите преди 26 години във водите на река Върбица 10 военнослужащи беше почетена в понеделник. Близки на загиналите, бивши военни, момчилградчани и служители на Община Момчилград поднесоха венец и цветя пред паметника на брега на реката.
 „Тук сме, за да почетем паметта на войниците, отдали живота си в служба на родината и да изразим съпричастност към мъката на близките. Надявам се тази огромна човешка трагедия никога да не се повтаря", заяви пред насъбралите се заместник-кметът на Ерол Мехмед. Той допълни, че общината има подготвен и одобрен проект за ремонт на паметника и благоустрояване на района около него, за който все още няма финансиране.
Трагедията се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водите на Върбица с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/12/16 15:53

    За снимката добре сте се нагласили да бяхте почистили малко около паметника. Тръните се виждат и на снимката ах ах

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/12/16 19:19

    А,Наско Чанков защо не се споменава, че само той колко войници спасява?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/12/16 20:05

    Бог да ги прости

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/12/16 20:08

    Спомням си тази трагедия овчарите от селата с риск за живота си са спасявали давещите се воиници. Нека тез добри хора не бъдят забравени

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/12/16 21:00

    То така ама командира на поделението тогава, вместо да го съдят за случилото се бе изтеглен на по добра служба...това е БГ в деиствителност!!! Нека тази трагедия да тежи на съвестта му ако той има такава!!! Кебапчиев беше ако не се лъжа ???

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/12/16 21:56

    Голяма трагедия, на Възпоменателната церемония трябва да има много повече държавни служители от Община Момчилград, защото тези момчета за загинали при изпълнение на военния си дълг за тази държава, ИНАЧЕ Е МНОГО ХУБАВО ДА СТЕ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА НАЛИ!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.