6-километровото трасе, което ще свързва ГКПП „Маказа" с „Егнатия Одос" (Автомагистрала А2 – б. р.), е почти готово. В момента се извършват последни дейности по настилката и оформянето на модерния път. Отсечката ще бъде образец за качествено изпълнение на пътно строителство.
Това коментираха пред 24rodopi.com пътни строители на обекта край село гръцкото село Тихиро.
След пускането на отсечката в експлоатация, ще се съкрати пътуването във времетраене и километров пробег на туристите към курортите в южната ни съседка.
За следващото лято пътуващите през „Маказа“ ще се включват директно в магистралата, без да се налага да заобикалят през Комотини, и така по-бързо ще стигат до желаните курортни и населени места.
Припомняме, че от 23-те км от българската граница до „Егнатия Одос" са готови 17, а Гърция стартира преди две години тръжна процедура за изграждането на останалите 6 км. В момента международният път свършва край село Тихиро, след което автомобилите тръгват по тесен участък и за да излязат на магистралата, ползват околовръстното шосе на Комотини. Голяма част от пътуващите за Фанари и другите плажове в региона пък минават през центъра на Комотини.
Новите 6 км са предпоставка за пускането на тежкотоварни камиони и автобуси през ГКПП „Маказа-Нимфея", но гърците настояват това да стане след като на пункта бъде изграден кантар.
Егнатия Одос (на гръцки: Εγνατία Οδός – Егнатия Одос), код: А2, е част от Европейски път Е90. Егнатия Одос е гръцкият превод на латинското Виа Егнация - името на древния римски път на Балканите, свързващ Бизантион с Драч. Свързва пристанищния град Игуменица на Йонийско море с гръцко-турската граница по Марица (отсреща е гр. Ипсала, вилает Одрин) при село Кипи. Дължината ѝ е 670 км. Строителството започва през 1994 година и приключва през 2009 г.  Цялата дължина на магистралата включва 76 тунела с обща дължина 99 километра и 1 650 моста.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/12/16 10:07

    Хората не крадат като нашите.
    Браво на комшиите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/12/16 11:03

    За разлика от нашето трасе,което вече се нуждае от ремонт!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/12/16 17:03

    Браво на комшиите те не крадат като нашите държавни фесове.

    ОтговорИзтриване
  4. Za smyah sme. Kradliva tipa dirjava tipi politici

    ОтговорИзтриване
  5. Какъвто народа, такива и политиците. Ако не ви харасва Бойко се вдигнете не протест и го свалете.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.