Кредитирането през 2015 година от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е достигнало 77.5 млрд. евро. Освен за подпомагане на икономическия растеж, ЕИБ се е включила и в насърчаване на заетостта и преодоляване на младежката безработица. Банката е предоставила рекорден обем ново финансиране за малките и средни предприятия (МСП), от което са се възползвали повече от четири милиона души. През годината Банката е започнала да оперира и в рамките на новосъздадения Европейски фонд за Стратегически инвестиции (ЕФСИ).
Това бе отчетено от евродепутата от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на заседание на Комисията по Бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел. Той участва в качеството си на докладчик в първата дискусия по Годишния доклад за контрол на финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка за 2015 г.
„Въпреки, че в момента има сделки на ЕИБ във всички страни-членки, има възможност за допълнително подобряване на географското разпределение на подкрепата от ЕФСИ, особено що се отнася до страните от Източна Европа”, посочи Неджми Али. По думите му, банката осигурява средства за проекти и програми в по-малко облагодетелстваните региони, често в условията на съфинансиране от фондовете на ЕС, като съдейства за привличането и на други инвеститори. Същевременно ЕИБ осигурява ежегодно осем млрд. евро заеми извън ЕС, като по този начин допринася пряко за прилагането на политиките и стандартите на Съюза по света.
„В областта на борбата срещу данъчните измами и укриването на данъци ЕИБ подкрепя позицията на Европейската комисия. Въпреки обаче прилаганите в настоящия момент безпрецедентни международни  инициативи за данъчна прозрачност, имаме ограничен набор от правни инструменти на европейско и национално равнище, които биха дали възможност на банката да наложи на своите контрагенти предложението за разкриване на собствениците на бенефициентите пред обществеността”, посочи българският евродепутат.
Пред вицепрезидента на банката Ендрю Макдауъл, Неджми Али насочи вниманието към функционирането на ръководните органи на ЕИБ, както и към възможно подобрение в трите основни области: отчетност, прозрачност и интегритет.
„ЕИБ може да направи повече, за да съдейства на институциите на ЕС за постигането на напредък в разработването на нови стандарти на корпоративна прозрачност, а не просто да се съобразява с приетата законова рамка на Съюза. Част от операциите на ЕИБ са свързани с използването на частни фондове за дялово участие. Банката финансира малките и средни предприятия чрез такива инвестиционни фондове. В тази връзка, може ли да бъде дадена гаранция, че се прилага подходяща система за предотвратяване на възможността инвестициите на ЕИБ да се озоват в данъчни убежища?”, попита Неджми Али вицепрезидента Макдауъл. Той насочи вниманието и към нивото на риска за финансиране на проекти, които не носят достатъчна добавена стойност, предвид натиска за постигане на целта от инвестиции в размер на 315 млрд. евро в рамките на ЕФСИ. Българският евродепутат не пропусна да обърне внимание и към предложението ЕИБ да изкупува т.нар. „отбранителни облигации” за финансиране на военните разходи в Европа, като наблегна на възможността това да бъде извършвано в рамките на съществуващите правила на Банката.
Неджми Али благодари на вицепрезидента на ЕИБ за изчерпателните отговори на зададените въпроси, считайки че би било ползотворно да се подобри комуникацията между банката и Европейския парламент.

„Бих искал да благодаря и на колегите си депутати за приноса им към дискусията и да ги уверя, че въпросите, които бяха засегнати, ще намерят място в Годишния доклад за контрола на финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през 2015 г. Имайки предвид ролята на ЕИБ за финансиране на широк спектър от дейности в рамките на ЕС и извън него, както и приноса на това финансиране за икономическия растеж, за нас е важно тази институция да изпълнява дейностите си в съответствие с най-високите възможни стандарти”, посочи българският евродепутат.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.