9-годишното момченце Мустафа Халилов, чиято съдба трогна хиляди през септември, все още се намира в Детската онкохематология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, съобщава „Монитор“.
Мустафа, който е болен от остра лимфобластна левкемия, ще продължи с лечението си поне до Нова година. Изписването му е въпрос на лекарско решение, подчерта шефката на Социално подпомагане в Пловдив Надя Танева пред медията.
Тя уточни, че за Мустафа има издадена заповед за настаняване в Център от семеен тип, но това все още не се е случило.
"Физически детето все още е в болница, тъй като лекарите са преценили, че лечението му трябва да продължи почти до Нова година. Място в Центъра за настаняване от семеен тип му е осигурено, но когато лекарите кажат, тогава. Всичко се прави в интерес на детето”, обясни Надя Танева.
Социалните са започнали да подготвят болното момченце към прехода от болничната стая в защитеното жилище. Те вече са водили Мустафа в Центъра за настаняване от семеен тип, като са го запознали там с другите обитатели и с обстановката.
Мустафа, който през септември почти не говореше български, е вече коренно променен. Той вече не само разбира всичко на български, но и говори спокойно, което се отразило в положителен план на успеваемостта му с уроците.
По график в болничната стая с момченцето работят педагози и социални работници. Мустафа не е оставен сам, категорични са социалните.
Междувременно стана ясно, че майката на Мустафа – Джейлян, нито е идвала в Пловдив да види първородния си син, нито се е интересувала след интервютата си по телевизиите от септември за детето.
Както вече 24rodopi.com писа, момченцето е най-голямото от общо петте деца на майката. Тя го е родила, когато е била едва на 12 г. След Мустафа има още три деца, които в момента ги отглежда нейната майка в крумовградското село Бряговец. Последното й дете – бебе, Джейлян го дала за осиновяване още в родилното.
След това нехайната майка се пренесла да живее в Кърджали при новия си мъж, който не искал да се грижи за нейните пет деца.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.