Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис бе обявен за „Кмет на гражданите“ в национална класация. Представяме ви интервюто на инж. Азис, дадено за организаторите на съревнованието.
Г-н Азис, хората от Кърджали, и не само, ви избраха за „Кмет на гражданите“. Да приемем ли тази награда като посока за единство в този твърде разнороден по етнически принцип регион?
-Единството на обществеността на Кърджали не е само в избора ми за „Кмет на гражданите“. През последните 4 мандата с избора за кмет на общината хората винаги са показвали единност. В този смисъл за мен тази награда е символ на единството на кърджалийци, но и като признак за единството на страната ни, тъй като тук са гласували гражданите на България. И затова оценката е по-висока и по-ценна за мен. Конкурсът има своето изключително важно значение за нас, кметовете, да си сверяваме часовниците. Това съревнование е важно за нас и заради обмяната на добри практики между кметовете.
Как бихте степенували успехите на община Кърджали през първата година от новия ви мандат?
Новият мандат започна с едно успешно полагане на новия програмен период и осигуряване на финансиране по инвестиционната програма за градско възстановяване и развитие. Кърджали има осигурени за финансиране проекти на стойност 22 млн. лв. с готови технически проекти и подписан договор с управляващия орган. През тази 1 година успяхме да започнем инвестиране в спортната инфраструктура. Кърджали ще има един напълно обновен спортен център, стадионът се ремонтира и това е първият ремонт на съоръжението от създаването му преди 40-45 години. Кърджали най-после ще има и закрит плувен басейн – ремонтните работи са на приключване. Имаме и няколко водоснабдителни групи, които сме започнали. Вече сме пред подписване за саниране на 29 жилищни блока. Имаме и решение за големия ни проблем – енергоспестяващи и LED осветление в община Кърджали.
Вие сте зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), но знаете прекрасно, че в страната има общини с инвестиционни паркове, които стоят само на хартия или са пустеещи. Къде се къса връзката между бизнес и местна власт? Как успяхте да привлечете един толкова голям инвеститор като „Теклас“ в региона?
-За да може една компания да инвестира в една голяма община, е необходимо мобилизирането на всички възможни структури, които да гарантират стабилността в региона. В преговорите, които водихме няколко месеца, се включиха и общински съветници, неправителствени организации. Вашият въпрос е важен, защото привличането на инвеститори не трябва да бъде приоритет само на местната власт. И връзката, която се къса, както го формулирахте, е, че общините към настоящия момент са оставени да се борят самостоятелно, без да има достатъчна координация с централната власт и с държавните агенции, които са призвани и отговорни да осигуряват подобни връзки и информация за инвестиционен интерес. В този смисъл общините сме сами в търсенето на инвеститори и има необходимост от координиране на действия между местната и централната власт.
С привличането на подобен инвеститор в региона ние променихме инвестиционния, икономическия и отрасловия профил на Кърджали. Градът вече е център за производство на авточасти в световен мащаб. Компанията вече реализира над 60-70 млн. долара и осигурява постоянна работа на над 3500 души не само от Кърджали, но и от съседната област Хасково. Инвестицията напълно преобрази както отрасловата структура на региона, така и човешкия фактор от гледна точка на необходимостта от работа в тези заводи.
България е пред нови предсрочни избори – като зам.-председател на ДПС какво показва анализът ви за подкрепата на Движението за Кърджали и в национален мащаб?
-Мога да кажа, че Кърджали винаги е задавал определени знаци както по отношение на националната ни политика, така и за посоката, в която се движи тя. На второ място Кърджали е знак и във вътрешнопартиен план и за Движението за права и свободи. Кърджали показа знаците, които се очакваха, а именно – в ДПС има единство, има пълна подкрепа и мобилизация на политиката на Движението за права и свободи и никакви други новосформирани политически субекти не са повлияли на сплотеността и единството на партийната ни структура. В това отношение знакът е ясен, категоричен и само правилният прочит на изборните резултати може да даде много ясни сигнали за това, че ДПС продължава да бъде една много силна структура която задава параметрите на политиката в национален и регионален мащаб.
Каква беше причината да инициирате навремето т.нар. „Кафе на толерантността“ с представителите на различните вероизповедания?
-Колкото е важен въпросът, толкова е важна и темата. През всички тези години като кмет на общината съм работил да се изведат на преден план точно тези устойчиви модели на поведение и взаимоотношения между хората от различните групи етноси и религии. Затова и през последните години в Кърджали утвърдихме този модел на толерантността. На всеки празник – общински, национален или религиозен, ние винаги сме заедно. Не е новина в Кърджали, че кметът, попът и мюфтията пият заедно кафе или на националния ни празник 3 март са заедно на тържествата, или на Коледа, или на Байрам са заедно да поздравят съгражданите си. И понеже сме в месеца на коледните и новогодишните празници – бих искал да пожелая на хората да са сплотени, да вярват в доброто и в това, че утре ще бъде по-хубав ден за нас, защото сме братя.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Снежанка13/12/16 13:31

    Честито с новите данъци

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/12/16 14:14

    Teklas ,Teklas ta Teklas,samo tozi golqm investitor e v Kardjali,i pravi nqkakvi markuchi,tova li e centar na promishlenostta v avtomobilnite komponenti ,kakvo stana s Yazaki,Sa-Ba,i Gedik Holding,nali uj i te iskali da idvat v grada,a vmesto tova Yazaki i Sa-Ba otidoha v Dimitrovgrad,A Gedik vaobshte ne se chu poveche ,ne moje s edin zavod kato teklas da mi se gordeesh,che e koi znae kakvo,ako i Yazaki bqha doshli ili pone Sa-Ba drugo shteshe da e,no za vsichki ve4e e qsno che obshtinata obslujva teklas,ako ne etazi podkrepa i doide bqha doshli Yazaki ,teklas zagivashe i nqm akade daidat sled kato gi izritaha ot turciq,nai golemiq pe4elivsh che Yazaki jne doide e teklas,no zashto obshtinata ne naprav i vsichko vazmojno da privleche Yaszaki,a kmeta na Dimitrovgrad go napravi,otgovora e edin da ne se razvalq rahatluka na teklas,Yazaki e kompaniq 100 pati o golqma ot jujeto teklas i nqma da trugne d ase moli na takiva kato vas v obshtinata,te vinagi she te namerqt kade da investirat,jalko za nhorata v Kardjali,koito ostanahme v kapana na teklas,te nqmat konkiurenciq realna v momenta,tarsete investitori obshtinari ,i kmete ,tekals ne e dostatachen

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/12/16 18:35

    Да се чуди човек защо бягат вън от Кърджали и България хората,а не си стоят и работят в този световен производствен център.Приказки за баламурници!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/12/16 19:56

    А защо това кафе на толерантността се пие на 3 март, а не на 3 или 6 май например? Аса(е)не имаш ли отговор на този въпрос.

    ОтговорИзтриване
  5. и 7-те джуджета аптали13/12/16 21:05

    нямаме жилище, а имаме да получаваме лихвоточки, а дали ще дочакаме един господ знае. от комунисти нищо не може да се очаква. не ви ща ни меда ни жилото. за разлика от всички вас ние не членуваме в никаква партия. не ни сантиримантири за тук и цитат: защото умеещите отиват там, където има чуващи. А тук - глас в пустиня ...Весели Празници на всички напуснали България не по тяхна вина, а прокудени от Родината, родните си места. Вместо да ни извадят очите ни изписаха веждите. Благодаря на всички управляващи от 70 години на м.век до ден днешен/2016 година.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/12/16 07:50

    почна се клиентите на ДАНС в Областта стават повече и повече кои ли политици ще са първите родопи кажете кои са

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/12/16 13:11

    Граждани на град Кърджали, крайно време е сърдечно да благодарим за постоянното откриване на закрития басейн. Не се накрадахте.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/12/16 13:48

    Кмете наистина се вземаш на сериозно,не ти е неудобно да ни гледаш в очите.Слез на земята и виж истината,виж мизерията в която живеят хората от твоята община.Наглост е да планираш чудовищно увеличение на данъците,а да се хвалиш с инвестиции.Не са ни нужни панаирите,които сътворявате по празниците с попа и ходжата.Христова

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.