www.24rodopi.com

Реджеб Ариф разказва как „Дядо Господ” е станал кмет на Безводно

петък, декември 160 коментара

Излезе от печат третата и най-нова книга на турски и български език на автора Реджеб Ариф под редакцията на Мехмед Алев. Творбата съдържа монографии за родното му село и носи името „Bezvodno-Ata diyarım", „Безводно-земя на предците". Книгата разказва за историята на чернооченските села Безводно и бившето село Кадънка (останало под водите на язовир „Боровица"). Изданието съдържа и родословие на голямата фамилия от бившето село Кадънка Алиогулларъ, от който род е и авторът Реджеб Ариф. Книгата съдържа интересни щрихи от живота на местните хора, като това откъде идва прякорът „Дядо Господ" на един от бившите кметове на село Безводно Рахим Моллахаммуд. Разказани са истории със спомени на хората от района за събития от Балканската война и др, като подробно са описани участниците в различните войни от рода Алиогулларъ.
Авторът представи книгата си в Черноочене пред близки, приятели, бивши и настоящи жители на селата Безводно и Кадънка.
„Човек се пита: какво ли е моето минало, кои са моите предци, за да знам как да подредя бъдещето си? Всеки  род има своите дълбоки корени и те не бива да бъдат подминавани просто така", пише в книгата си авторът.
Гости на представянето бяха кметът на община Черноочене Айдън Осман, директори на училища, учители и интелектуалци от района. Айдън Осман заяви, че на един дъх е прочел новата книгата. „Впечатлен съм от оригиналността й по отношение на разказите в произведението", отбеляза кметът. Той връчи на автора на книгата плакет на Община Черноочене.
Реджеб Ариф e роден на 17 март 1932 година в бившето чернооченско село Кадънка. Учи в ардинското село Русалско, а по-късно в Медресето в Кърджали. През 1950 г. завършва педагогическо училище в град Стара Загора.
Дълги години, до пенсионирането си е бил учител в различни населени места в областта, включително и родното си село Кадънка.
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи